Search

Το νέο action plan φέρνει τα «πάνω κάτω» στις διανομές των ΕΛΤΑ

 

Γράφει η Ασημένια Μήλιου

«Θύελλα» αντιδράσεων έχει ξεσηκώσει το νέο πρόγραμμα δράσης που ξεκίνησε να εφαρμόζει πιλοτικά η διοίκηση των ΕΛΤΑ, αλλάζοντας σημαντικά το χάρτη στην παροχή υπηρεσιών διανομής.

Ως εκ τούτου, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων Ταχυδρόμων (Π.Ο.Σ.Τ.) θέλοντας να εκφράσει την έντονη διαμαρτυρία της για το λεγόμενο νέο μοντέλο παραγωγής (action plan), κατέφυγε σε δύο εξώδικες δηλώσεις σε διάστημα μόλις δέκα ημερών, κατηγορώντας την διοίκηση των ΕΛΤΑ για «υποβάθμιση και απαξίωση του κοινωνικού αγαθού της διανομής.

Ειδικότερα, από τα μέσα Ιανουαρίου η διοίκηση των ΕΛΤΑ ξεκίνησε «εκστρατεία» ενημέρωσης στα καταστήματα όλης της χώρας, με στόχο ουσιαστικά την εφαρμογή των ήδη ειλημμένων αποφάσεων για το νέο πιλοτικό μοντέλο παραγωγής σε κέντρα διαλογής, διαβιβάσεις και μονάδες διανομής.

Άνω κάτω οι τομείς διανομής στη Μυτιλήνη

Όπως μας είπε ο γραμματέας του Συλλόγου Εργαζομένων ΕΛΤΑ Λέσβου Αλέκος Κινικλής : «Σε δώδεκα μονάδες διανομής ανά την επικράτεια, συμπεριλαμβανομένης και της Μυτιλήνης, επιχειρείται να τεθεί σε ισχύ η εφαρμογή του νέου σχεδιασμού, παρά τις έντονες αντιδράσεις των εργαζομένων.

Πρακτικά, για τη Μυτιλήνη οι τομείς ήταν αρχικά 12, μετά έγιναν 8 και τώρα επιχειρείται η συρρίκνωση τους σε μόλις 2!

Με αυτό τον τρόπο θα αναλάβουν μόνο δύο συνάδελφοι μας κάθε τομέα, σύνολο τέσσερις, να επωμιστούν το βάρος της εργασίας και την ευθύνη της διανομής, χωρίς ουσιαστικά να έχει προηγηθεί επιμέρους διαλογή, ώστε να εξυπηρετούν καθημερινά ολόκληρη την πόλη.

Όσο αφορά δε στους άλλους δύο συναδέλφους μας, που αυτή τη στιγμή καλύπτουν πάγιες και επιτακτικές ανάγκες, η διοίκηση με τους νέους χειρισμούς τους θεωρεί ούτε λίγο ούτε πολύ πλεονάζοντες, με αποτέλεσμα το τοπίο να παραμένει θολό για το ποια θα είναι η ενασχόληση τους από δω και πέρα. Είναι σαφές ότι τέτοιες κινήσεις γίνονται φανερά εκ του πονηρού και αυτό είναι κάτι που δεν θα το επιτρέψουμε».

Δεν παραλαμβάνουν τους χάρτες δρομολογίων!

Αν και οι εκπρόσωποι των εργαζόμενων στα ΕΛΤΑ εξέφρασαν στην κεντρική διοίκηση κατά τη συνεδρίαση της 15ης Ιανουαρίου, έντονα τη διαμαρτυρία τους για τα λεγόμενα «επικαιροποιημένα» αστικά δρομολόγια, η διοίκηση προχώρησε στο νέο σχεδιασμό –προφανώς- χωρίς να τις λάβει υπόψη της. Ως μέτρο πίεσης, οι εργαζόμενοι αρνούνται να παραλάβουν τους νέους χάρτες διανομής, βασιζόμενοι

σε μια ύστατη προσπάθεια να κάμψουν την πάγια όπως εξελίσσεται θέση της διοίκησης, αν και αυτό θεωρείται αμφίβολο καθώς πληροφορίες αναφέρουν ότι μπορεί να ασκηθούν εναντίον τους πειθαρχικές διαδικασίες.

Πάντως, από την πλευρά τους τα συνδικαλιστικά όργανα καταστούν σαφή τα αιτήματα τους στο κείμενο του δεύτερου εξώδικου, με ημερομηνία 06 /02/2018, στο οποίο ρητά αναφέρεται ότι το «πλεονάζον προσωπικό» δεν μπορεί να υπάρξει όταν διαπιστώνονται σοβαρά κενά στην κάλυψη οργανικών θέσεων, ούτε και θα εξυπηρετήσει στην ενσωμάτωση της θυγατρικής εταιρείας «ΤΑΧΥΜΕΤΑΦΟΡΕΣ ΕΛΤΑ», καθώς το μόνο που θα καταφέρει η διοίκηση είναι να σπείρει τη διχόνοια και να δημιουργήσει δύο παράλληλα δίκτυα ανταγωνιστικά, που πέρα από κοστοβόρα δεν θα ικανοποιούν το σκοπό της εξυπηρέτησης των πελατών.

Καλούν σε ύστατη διαβούλευση

Οι εργαζόμενοι πάντως «κρούουν τον κώδωνα» μιλώντας για πλήρη αποσυντονισμό, υποστηρίζοντας παράλληλα ότι η επιχειρούμενη «οικονομία» και το «ψαλίδισμα» θέσεων στις διανομές όχι μόνο δεν θα κάνει το νέο σχεδιασμό λειτουργικό, τουναντίον μάλιστα θα φέρει σύγχυση και αναστάτωση μεταξύ των υπαλλήλων.

Και τούτο, γιατί με τη δημιουργία παράλληλης διανομής τεσσάρων υπαλλήλων από κάθε σημείο επαφής, θα περιπλέκονται τα καθήκοντα τους, καθώς θα αναγκάζονται διαφορετικοί άνθρωποι να περνούν από το ίδιο σπίτι ή επιχείρηση για να διεκπεραιώνουν διαφορετικές εργασίες, ενώ θα μπορούσε μόνο ένας να αναλάβει τη διανομή με συνοπτικές διαδικασίες, όπως γίνεται και σήμερα.

Κατόπιν αυτών, έστω και την ύστατη στιγμή, οι εργαζόμενοι καλούν τη διοίκηση σε νέα διαβούλευση και επανεξέταση του σχεδίου, ώστε να εκτελούνται οι προγραμματισμένες διανομές αλληλογραφίας και μικροδεμάτων, επιταγών, εφημερίδων και εντύπων, απρόσκοπτα και χωρίς ταλαιπωρία για τους πολίτες.

Πάντως, η τελευταίες εξελίξεις θέλουν τους εργαζόμενους να θέτουν ως τελευταία ημερομηνία διαβουλεύσεων την 26 Φεβρουαρίου, από κει και έπειτα επιφυλάσσονται να υπερασπιστούν τα δικαιώματά τους με κάθε νόμιμο μέσο και τρόπο