Search

Το Ούζο Πλωμαρίου συνεχίζει το πρόγραμμα διατήρησης και ανάδειξης των παραδοσιακών ξύλινων καϊκιών μας

 

Το Ούζο Πλωμαρίου, δείχνοντας έμπρακτα για άλλη μια χρονιά την αγάπη και τον σεβασμό στην ελληνική παράδοση, συνεχίζει να επενδύει στην ανάδειξη και διατήρηση της Ελληνικής κληρονομιάς και συγκεκριμένα, των ξύλινων παραδοσιακών καϊκιών καθώς και της τέχνης του καραβομαραγκού. Τα ξύλινα παραδοσιακά καΐκια που κοσμούν τα λιμανάκια της Ελλάδας είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με την παράδοση και την ελληνική ναυτοσύνη. Δυστυχώς όμως τα τελευταία χρόνια αρχίζουν να χάνονται.

 

Έτσι η αποσταγματοποία εδώ και δύο χρόνια έχει αναλάβει την πρωτοβουλία για τη διατήρηση των παραδοσιακών ξύλινων καϊκιών και έχει αναπτύξει ένα πρόγραμμα που συμβάλλει προς αυτή την κατεύθυνση.

 

Για το 2023, το Ούζο Πλωμαρίου, σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Πλωμαρίου «Το Πόλιον»,  προχώρησεστη συντήρηση του «Αγ Νικόλαος». Πρόκειται για ένα παραδοσιακό τρεχαντήρι που ναυπηγήθηκε περίπου το 1968 με μήκος 6,95m και αποτελεί πολιτιστική κληρονομιά της ξυλοναυπηγικής τέχνης και της ναυτικής παράδοσης του τόπου μας.

 

Το τρεχαντήρι ή τρεχαντήρα είναι ο πρώτος τύπος καϊκιού που ναυπηγήθηκε από τούς ‘Ελληνες. Λόγω της δυσκολίας της ναυπήγησής του το κατασκεύαζαν ειδικοί καραβομαραγκοί. Από τον 17ο αιώνα μέχρι και σήμερα, η μορφή του δεν έχει υποστεί σοβαρές μεταβολές

 

Το τρεχαντήρι «Αγ. Νικόλαος» είχε υιοθετηθεί από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Πλωμαρίου «Το Πόλιον» το 2019 με σκοπό τη διάσωση και διατήρηση της ναυτικής μας παράδοσης.

 

Έτσι σήμερα ο «Αγ. Νικόλαος» συνεχίζει να κοσμεί και να ομορφαίνει το λιμανάκι του Πλωμαρίου. Ένα όμορφο γραφικό λιμανάκι που είδε με την πάροδο των χρόνων να περιορίζονται τα καρνάγια του, να χάνεται η τέχνη του καραβομαραγκού και μαζί τα παραδοσιακά πολύχρωμα ξύλινα καΐκια που αρμένιζαν και ομόρφαιναν τα λιμανάκια μας.

 

O Πρόεδρος της αποσταγματοποιίας κος Νίκος Καλογιάννης ανάφερε σχετικά «Στόχος μας όλα αυτά τα χρόνια είναι να αναδεικνύουμε την ελληνική παράδοση και να τη ταξιδεύουμε σε ολόκληρο τον κόσμο. Έτσι λοιπόν συνεχίζουμε την συντήρηση παραδοσιακών ξύλινων καϊκιών για να συνεχίσουν να στολίζουν τα λιμάνια μας και να εντυπωσιάζουν τον κόσμο.»

 

Η πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Πλωμαρίου «Το Πόλιον» κα Μυρσίνη ΒαρτήΜαταράγκα μας ανέφερε σχετικά με τη συνεργασία «Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι διότι το όραμά μας, ως σύλλογος, για τη διατήρηση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και ιδιαίτερα της ναυπηγικής μας παράδοσης ταυτίζεται μ’ αυτό της αποσταγματοποιϊας Ούζο Πλωμαρίου Ισιδώρου Αρβανίτου. Έτσι, χάρις την συμβολή της συντηρήθηκε το καΐκι «Αγ. Νικόλαος» που τώρα στολίζει το λιμανάκι του Πλωμαρίου».

 

Λίγα λόγια για το Ούζο Πλωμαρίου Ισιδώρου Αρβανίτου:

Η ιστορία του Ούζου Πλωμαρίου Ισιδώρου Αρβανίτου ξεκινά το1894 με την περίφημη συνταγή του ιδρυτή του. Η εταιρία, είναι 100% ελληνική και παράγει το εκλεκτό Ούζο Πλωμαρίου χρησιμοποιώντας την ίδια, μυστική συνταγή με έμφαση στους εξαιρετικούς καρπούς και βότανα και τον ίδιο παραδοσιακό τρόπο απόσταξης σε μικρούς, χειροποίητους, χάλκινους άμβυκες. Το Ούζο Πλωμαρίου Ισιδώρου Αρβανίτου σφραγίζεται στη γνωστή παραδοσιακή συσκευασία με το χαρακτηριστικό φελλό και προσφέρει μια πολύτιμη ισορροπία γεύσης που επιτυγχάνουν τα πιο εκλεκτά ποτά με ονομασία προέλευσης. Σήμερα το Ούζο Πλωμαρίου Ισιδώρου Αρβανίτου έχει δυναμική παρουσία σε περισσότερες από 40 χώρες σε όλο τον κόσμο. Με την εξαγωγική δραστηριότητα να επεκτείνεται διαρκώς, κάνοντας αισθητή την παρουσία του σε αλυσίδες τροφίμων και ποτών, σημεία λιανικής πώλησης και εστιατόρια, σχεδόν σε κάθε γωνιά της γης.

Η στρατηγική του Ούζο Πλωμαρίου στοχεύει στην ανάδειξη και διάδοση των παραδοσιακών ξύλινων καϊκιών, που με το πέρασμα των χρόνων μειώνονται – σήμερα, μόλις 2.000 καΐκια-στολίδια κοσμούν τα γραφικά λιμάνια μας. Τα ξύλινα καΐκια είναι συνώνυμα με την ελληνική ιστορία και συνδυάζουν αισθητική και λειτουργικότητα χάρη στο σχήμα τους. Το τρεχαντήρι, το πέραμα, το λίμπερτι, το τσερνίκι, το καραβόσκαρο, ο βαρκαλάς, η γάϊτα και τόσα άλλα συνεχίζουν στην θάλασσα ιστορία και παράδοση αιώνων. Ταυτόχρονα χάνεται και η τέχνη του καραβομαραγκού. Το Ούζο Πλωμαρίου επιδιώκει να παραμείνει ζωντανή η ιστορία και η παράδοση της ναυτοσύνη