Στο μονοπάτι που άνοιξε το ΣτΕ κινήθηκε και το Πρωτοδικείο Μυτιλήνης, που απέρριψε την αίτηση ασφαλιστικών μέτρων της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου και των κοινοτήτων Νέων Μουδανιών και Πηγής κατά του ελληνικού Δημοσίου, για το έργο κατασκευής της κλειστής – ελεγχόμενης προσφυγικής δομής στη θέση Βάστρια, στο κέντρο του μεγαλύτερου δάσους της Λέσβου και του Αιγαίου.
Όπως αναφέρει ο συνάδελφος Γιώργος Παγουδής στην ΕΦ ΣΥΝ το δικαστήριο και η δικαστής πρόεδρος Πρωτοδικών, Αδαμαντία Κρόκου, ανακοίνωσε την απόφαση με την οποία επιτρέπει την απρόσκοπτη συνέχιση των εργασιών, αφού έκρινε ότι δεν συντρέχουν οι λόγοι που επικαλούνταν οι προσφεύγοντες, γιατί, σύμφωνα με την ίδια, η περιοχή δεν εμπίπτει στις απαγορευτικές διατάξεις που διέπουν τις περιοχές Natura, ενώ και τα πεύκα που έπεσαν κόπηκαν μετά την άδεια του δασαρχείου. Οσο για τον μεγάλο κίνδυνο πυρκαγιάς, το δικαστήριο έκρινε ότι καλύπτεται από το σχέδιο πυροπροστασίας των μελετών. Επίσης, έκρινε ότι οι κοινότητες δεν είχαν δικαίωμα προσφυγής, εφόσον δεν αποτελούν νομικά πρόσωπα, αλλά υπάγονται στον δήμο Μυτιλήνης.
Εχει ενδιαφέρον, όμως, το γεγονός ότι η ανακοίνωση της απόφασης του Μονομελούς Πρωτοδικείου συνέπεσε με μια ακόμη φωτιά που ξέσπασε το μεσημέρι της Δευτέρας στον προσφυγικό καταυλισμό του Καρά Τεπέ, θυμίζοντάς μας ότι ο κίνδυνος πυρκαγιάς στη Βάστρια και υπαρκτός είναι και απρόβλεπτος. Εκεί, στο Καρά Τεπέ, δύο οικίσκοι τυλίχθηκαν στις φλόγες και καταστράφηκαν ολοσχερώς, γεγονός που έχει επαναληφθεί αρκετές φορές. Η κατάσβεση της πυρκαγιάς έγινε από την Πυροσβεστική, που εδρεύει μερικές εκατοντάδες μέτρα μακριά από τον καταυλισμό. Η Βάστρια, όμως, βρίσκεται χιλιόμετρα μακριά, σε δύσβατη δασική περιοχή, που απλώνεται από άκρη σε άκρη στο νησί. Τυχόν ανάλογο ατύχημα εκεί, με τη φωτιά να ξεφεύγει, μπορεί να σημάνει την πλήρη οικονομική και περιβαλλοντική καταστροφή ολόκληρου του νησιού.
Φωτόγραφία: Μιχάλης Μπάκας