Στον Μεσότοπο της Λέσβου, το Πάσχα έχει χρώμα… ριζάρι! Οι κάτοικοι του χωριού διατηρούν ζωντανή μια πανάρχαια τεχνική βαφής αυγών, χρησιμοποιώντας το ριζάρι – ένα φυτό με σκούρα ρίζα που προσφέρει ένα βαθύ, φυσικό κόκκινο χρώμα.
Το ριζάρι, ή αλλιώς αλιζαρίνη (crimson), ήταν γνωστό ήδη από την εποχή των Φαραώ και των κατοίκων της Πομπηίας. Αποτέλεσε βασικό φυσικό χρωστικό στην υφαντουργία μέχρι και την εποχή της βιομηχανικής επανάστασης, πριν αντικατασταθεί από τη συνθετική κόκκινη βαφή. Παρόλα αυτά, στις λαϊκές παραδόσεις πολλών ευρωπαϊκών χωρών –από την Ελλάδα έως την Ουγγαρία και τη βορειοδυτική Αγγλία– διατηρήθηκε ως η πιο παραδοσιακή επιλογή για το βάψιμο των πασχαλινών αυγών.
Στον Μεσότοπο, η διαδικασία παραμένει αυθεντική:
Μουλιάζουν το ριζάρι για 3 ώρες σε δυνατό ξύδι.
Προσθέτουν τα αυγά και τα βράζουν μαζί για περίπου 20 λεπτά.
Αφού ολοκληρωθεί το βράσιμο, αφήνονται να κρυώσουν φυσικά.
Το ριζάρι μπορεί να βρεθεί σε καταστήματα με μπαχαρικά και φυσικά προϊόντα. Μια συνήθεια με ρίζες βαθιές, όπως το ίδιο το φυτό, που συνδέει την παράδοση της Λέσβου με την ιστορία ολόκληρης της Μεσογείου.