Καμία σχέση με τη μοναξιά του Μπέρνι Σάντερς στα περίφημα meme που κάνουν τον γύρο του διαδικτύου. Αντιθέτως είχαμε να δούμε τόσους γνωστούς στο σουπερμάρκετ από τον Μάρτιο όταν έπαιρναν τα κωλόχαρτα με τις ντάνες. Πατείς με, πατώ σε στα καταστήματα τροφίμων, απίστευτη κίνηση, ουρές και συνωστισμός για να προλάβει ο εργαζόμενος να ψωνίσει ως τις 5.30, εκδικητικά πρόστιμα σε πρόσφυγες και πολλαπλασιασμός των αρνητών του ιού. Αυτή είναι η εικόνα του σκληρού λοκντάουν στη Λέσβο.
Στη Λέσβο όπου ζούμε τον απόλυτο παραλογισμό και κανένας δεν μιλάει. Γιατί;
Όπως σημειώνουν στην Καθημερινή γιατροί και καθηγητές της ιατρικής, διευθυντές νοσοκομείων και εντατικολόγοι: «Η πανδημία δεν είναι απλώς μια έκτακτη κατάσταση που μπορεί να αντιμετωπισθεί με έκτακτα μόνον μέτρα… Το λοκντάουν αποτελεί μόνο την τελική λύση στον αγώνα εναντίον της εξάπλωσης του ιού και δηλώνει αποτυχία να συγκρατηθεί το πρόβλημα με άλλα, πιο έγκαιρα και έγκυρα αλλά και πιο ανώδυνα για την κοινωνία μέσα».
Την ίδια στιγμή στην Ευρώπη έχει σημάνει συναγερμός από την μετάλλαξη του κορωνοϊού, με την ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης να προετοιμάζει τη λήψη επιπρόσθετων μέτρων για τις επιδημιολογικά επιβαρυμένες χώρες. Στη χώρα μας έχουν εντοπιστεί ήδη κρούσματα του μεταλλαγμένου ιού, κάτι που ανησυχεί πολύ κυβέρνηση και λοιμωξιολόγους.
Πράγμα που σημαίνει ότι αυτό που ζούμε θα τραβήξει για καιρό.
Άνθρωποι σε απόγνωση
Αυτή τη στιγμή που μιλάμε πολλά καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος δεν έχουν ανοίξει από το πρώτο λοκντάουν, και πολλά από αυτά δεν γνωρίζουν αν θα ανοίξουν ξανά και αν τους συμφέρει να κρατήσουν την επιχείρηση ή να ενταχθούν στον πτωχευτικό κώδικα.
Αναρίθμητοι συνάνθρωποί μας αντιμετωπίζουν ευρύ φάσμα αρνητικών συναισθημάτων, αλλά και σοβαρών ή ήπιων ψυχικών διαταραχών που συνδέονται ευθέως με την πανδημική κρίση.
Παρ’ όλα αυτά η κυβέρνηση αντί να προχωρήσει στη μοναδική ενδεδειγμένη λύση, δηλαδή στην ενίσχυση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας –δεν το λέμε εμείς αλλά επιστήμονες στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ– «με άμεσους διορισμούς μόνιμου προσωπικού και αντίστοιχη υλικοτεχνική υποδομή», καταφεύγει στο ολοένα πιο σκληρό λοκντάουν!
Παρεμπιπτόντως, σύμφωνα με τους ίδιους επιστήμονες, «Οι προτεινόμενες παρεμβάσεις σε ό,τι αφορά την ΠΦΥ και την ιχνηλάτηση δεν αναιρούνται μετά την εφαρμογή του εμβολιασμού, αλλά ίσα ίσα είναι πρωταρχικής σημασίας και για την επόμενη περίοδο, δεδομένου ότι η νόσος θα εξακολουθεί να υφίσταται για μεγάλο διάστημα…»
Όπως σημειώνουν οι γιατροί: «Το πιο πολύτιμο όπλο για την ανάσχεση της πανδημίας είναι τα μέτρα δημόσιας υγείας, οι παρεμβάσεις στην κοινότητα που περιορίζουν τη μετάδοση του ιού. Αυτό αναδεικνύεται από την επιτυχή αντιμετώπιση της πανδημίας σε χώρες της Απω Ανατολής και στην Κούβα, που χρησιμοποιείται ως καλό παράδειγμα από τον ΠΟΥ. Η επιλογή της μη ιχνηλάτησης κάθε ατομικής περίπτωσης μόλυνσης και η απουσία επιδημιολογικής επιτήρησης αποτελούν σημαντικά ελλείμματα της εφαρμοζόμενης πολιτικής.
»Η πολιτική αυτή οφείλει να αντιστραφεί άμεσα. Θα πρέπει να αναπτυχθεί ένα σύστημα άμεσης και εντατικής ιχνηλάτησης, τόσο σε κάθε ασθενή που διαγιγνώσκεται με μόλυνση όσο και σε εργασιακούς χώρους ή/και σε τοπικό επίπεδο, όταν υπάρχουν συρροές κρουσμάτων».
Αυτό αν το αναλύσουμε σημαίνει επίσης λοκντάουν με μαζικά τεστ. Βλέπετε να γίνεται κάτι τέτοιο;
Τι βλέπετε να γίνεται;
Το σκληρό λοκντάουν στην πράξη
Συνωστισμός και ουρές έξω από τράπεζες και υπηρεσίες, κίνηση καθημερνά στους δρόμους και κίνδυνος ατυχημάτων από τους οδηγούς που τρέχουν να γλιτώσουν το πρόστιμο, ενώ γιγαντώνεται το φαινόμενο της «αγανάκτησης» των αρνητών του ιού που ξεσπαθώνουν καθημερινά στα social media. Φαινόμενο που ασφαλώς έχει αντίκτυπο και εκτός διαδικτύου. Στην πραγματική ζωή. Καθώς οι ίδιοι που σχολιάζουν κυκλοφορούν τις επιτρεπόμενες βέβαια ώρες, χωρίς όμως να τηρούν τα μέτρα προστασίας, φωνάζοντας ταυτόχρονα για τους… πρόσφυγες που «μας κολλάνε κορωνοϊό»!
Μήπως αυτός είναι ο λόγος που η Λέσβος παραλύει από τις 6 το απόγευμα και μετά; Αυτή η δράση-αντίδραση των «αγανακτισμένων» και της κυβέρνησης;
Στο Lesvosnews διαβάζουμε για το πάρτι ανοησίας των οπαδών αυτής της θεωρίας που σχολιάζουν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης: «Διαβάσαμε διάφορες θεωρίες, όπως ότι η Κυβέρνηση μας κλείνει μέσα για να αρχίσει την κατασκευή της νέας δομής μεταναστών… ότι η Κυβέρνηση θέλει να εκδικηθεί τους κατοίκους της Λέσβου επειδή πριν ένα χρόνο ξυλοκόπησαν τα ΜΑΤ… επειδή η Κυβέρνηση θέλει να κυκλοφορούν ελεύθεροι οι μετανάστες και… πολλά άλλα! Πάρτι ανοησίας!»
ΦΥΣΙΚΑ και στον Καρά Τεπέ διατηρούνται οι χειρότερες συνθήκες για τη μετάδοση του ιού και είμαστε πάρα πολύ τυχεροί που η μόλυνση κρατιέται σε αυτά τα επίπεδα που ως τώρα ανακοινώνονται. Καθημερινά στην πύλη, και αυτό είναι γνωστό από τους εργαζόμενους στο καμπ, παρατηρείται τεράστιος συνωστισμός με εκατοντάδες ανθρώπους να περιμένουν το εξοδόχαρτο και να παρακαλούν να βγουν έξω να κάνουν τις δουλειές τους.
Όπως έγραψε το Νησί: «Η ιστορία της Πηγής των 350 ατόμων έδειξε πως ήταν η ενέργεια του ιερέα του χωριού που ανήμερα των Φώτων άνοιξε την πόρτα της Εκκλησιάς μεταλαμβάνοντας όσους από τους κατοίκους προσήλθαν στην Εκκλησία πέραν του αριθμού που ορίζει το σχετικό πρωτόκολλο και σαν να μην έφτανε αυτό πέρασε από όλα τα σπίτια και έδωσε στους κατοίκους τον σταυρό για να προσκυνήσουν!»
Έτσι η Λέσβος βρέθηκε να έχει κάποια στιγμή πάνω από 100 ενεργά κρούσματα, αριθμός αδιανόητος σε σχέση με τον πληθυσμό της. Η Λέσβος θρηνεί 36 νεκρούς από την αρχή της πανδημίας. Τα κρούσματα όμως έρχονται από τα χωριά, τα οποία δεν αστυνομεύονται και είναι αδύνατο να ελεγχθούν.
Ομως ποια είναι τα μέτρα που πάρθηκαν; Ενισχύθηκαν τα νοσοκομεία; Όχι. Απλά μας είπαν να μένουμε σπίτι από τις 6. Και είναι να αναρωτιέται κανείς: Αφού δεν φαίνεται να δουλεύει το έρμο, έως και ο Περιφερειάρχης ζήτησε να αρθεί το σκληρό λοκντάουν, γιατί συνεχίζεται ως την 1η Φεβρουαρίου;
Και ποια είναι η λογική της νυχτερινής απαγόρευσης;
Καμία μάλλον.
Πριν από την έναρξη της τηλεδιάσκεψης της ομοσπονδιακής κυβέρνησης και των κυβερνήσεων των κρατιδίων, ο πρόεδρος του Παγκόσμιου Ιατρικού Συλλόγου Φρανκ Ούλριχ Μοντγκόμερι εξέφρασε την απόλυτη αντίθεσή του στη βραδινή απαγόρευση κυκλοφορίας και τάχθηκε υπέρ της νομοθετικής καθιέρωσης της τηλεργασίας παντού όπου είναι δυνατή.
«Δεν βρίσκω κάτι ενδιαφέρον στην απαγόρευση κυκλοφορίας το βράδυ, διότι δεν γνωρίζω τι μπορεί να προσφέρει, δεδομένου ότι οι πιθανότητες μόλυνσης σε εξωτερικό χώρο είναι πολύ χαμηλότερες από τον εσωτερικό. Τα εστιατόρια, τα μπαρ και οι κινηματογράφοι είναι κλειστά ούτως ή άλλως – ποιο νόημα έχει η απαγόρευση της κυκλοφορίας; Το βράδυ κυκλοφορούν άλλωστε λίγοι άνθρωποι έξω. Οι μολύνσεις δεν συμβαίνουν κυρίως το απόγευμα και το βράδυ, αλλά κατά τη διάρκεια της ημέρας μέσα στα λεωφορεία, τα τρένα και στη δουλειά» πρόσθεσε.
Εκδικητικά πρόστιμα και έλεγχοι με ρατσιστικό προφίλ
Την ίδια στιγμή, τα εκδικητικά πρόστιμα σε μέλη ΜΚΟ, σε μεταφραστές πρόσφυγες που ζουν μόνιμα στο νησί και φυσικά στους αιτούντες άσυλο που βγαίνουν μόνο 4 ώρες την εβδομάδα καταδεικνύουν το… σχέδιο της κυβέρνησης για τη Λέσβο κατά του κορωνοϊού.
Σύμφωνα με στοιχεία της αστυνομικής ασφάλειας Λέσβου, τον Δεκέμβριο στο Βόρειο Αιγαίο από πεζές περιπολίες έγιναν 2.306 έλεγχοι σε ημεδαπούς και 1.664 σε αλλοδαπούς, ενώ περισσότεροι ήταν οι έλεγχοι σε αλλοδαπούς στις περιπολίες με δίκυκλα: 1.264, έναντι 1.019 σε ημεδαπούς. (Δεν αναφερόμαστε στα ποσοστά ελέγχων με αυτοκίνητο για ευνόητους λόγους,)
Ποιος νιώθει ασφαλής με αυτά τα μέτρα;
Καλύπτοντας τα λάθη της, η κυβέρνηση καταλήγει να γεννήσει περισσότερους αρνητές, ικανοποιώντας αυτό ακριβώς το είδος του οπαδού της νέας τάξης πραγμάτων, τον εξ ανάγκης ψηφοφόρο της ώσπου να βρεθεί μια πιο… ακροδεξιά εναλλακτική. Αυτόν έχει ως οδηγό, με αυτόν συμπλέει, αυτός καθοδηγεί τα βήματά της, αυτός που σε ένα ψυχολογικό παιχνίδι αμφισβήτησης και φόβου μαζί αποδέχεται το παράλογο λοκντάουν, αγνοώντας την ανοιχτή πλέον αμφισβήτηση της αποτελεσματικότητάς του εκ μέρους των επιστημόνων, κι όλα αυτά επειδή «οι μετανάστες έρχονται και μας κολλάνε κορωνοϊό». Δράση-αντίδραση.