Search

Το ζήτημα της παραλίας της Ερεσού στη Βουλή από το Μέρα25

Για πρώτη φορά το ζήτημα της παραλίας της Σκάλας Ερεσού και της προσπάθειας χτισίματος της έφτασε στην Βουλή.

Σε ερώτηση βουλευτή του Mερα25 για το αν κρίνεται ορθό από το υπουργείο η υπηρεσία δόμησης να δίνει προέγκριση σε ιδιώτη ενώ εκκρεμεί απόφαση από το ΣΤΕ αλλά και ενώ έχει γνωμοδοτήσει αρνητικά 2 φορές ο δικηγόρος του δήμου Δυτικής Λέσβου, ο αρμόδιος υφυπουργός ούτε λίγο ούτε πολύ  είπε τα εξής.

Όπως αναφέρει η Πρωτοβουλία Υπεράσπισης της παραλίας ο Υπουργός αρχικά υπερασπίστηκε την υπηρεσία δόμησης για την απόφαση της λέγοντας ότι η υπηρεσία δεν ψάχνει παραπάνω πέρα από τα βασικά έγγραφα που της προσκομίζονται. Δεν έκανε δηλαδή καμία αναφορά, δεν πήρε καμία θέση στο ζήτημα της στρεμματικής διαφοράς, καθώς άλλη έκταση γράφει η απόφαση του Αρείου Πάγου στην οποία και αναφέρθηκε και άλλη έκταση δηλώθηκε για την κατασκευή του πρότζεκτ.

Δεν έκανε καμία αναφορά για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις στην παραλία και στο ποτάμι δίπλα που είναι και σε ειδικό καθεστώς προστασίας, δεν έκανε καμία αναφορά στο γεγονός ότι όλα αυτά συμβαίνουν μέσα σε ζώνη natura.

Υποβάθμισε την εκκρεμή απόφαση του ΣΤΕ η οποία είναι κομβική για το μέλλον της παραλίας και του τόπου μας, καθώς αν γίνει επαναχάραξη των γραμμών Αιγιαλού και Παραλίας, η κυρία χάνει πολύ μεγάλο κομμάτι από την ιδιοκτησία της το οποίο δεν θα μπορεί να οικοδομηθεί.

Τέλος ούτε λίγο ούτε πολύ μας είπε ότι η παραλία μας, η παραλία της Σκάλας Ερεσού, δεν είναι παραλία αλλά ιδιωτικό οικόπεδο. Βάση της παραπάνω τοποθέτησης του, και εκ μέρους της κυβέρνησης μάθαμε και επίσημα ότι φυσικά και δεν πρόκειται να παρέμβουν για να σωθεί η παραλία μας. Η επίσημη θέση της κυβέρνησης για το ζήτημα της Ερεσού, δεν μας προκαλεί καμία έκπληξη.

Η Πρωτοβουλία Υπεράσπισης Παραλίας Ερεσού καλεί στις 11.00 την Παρασκευή νέα συνέλευση κατοίκων στο μπλόκο Αφεντέλι

“Καλούμε τους Ερεσιώτες και φίλους της Ερεσού να συνεχίζουν να στηρίζουν τον αγώνα του χωριού μας. Είναι φανερό ότι έχουμε απέναντι μας ένα σύστημα διαπλοκής με βαθιές ρίζες. Όπως και να έχει όμως εμείς θα συνεχίσουμε να παλεύουμε για την υπεράσπιση της περιβαλλοντικής κληρονομιάς του τόπου μας. Και δεν θα κάνουμε ούτε βήμα πίσω. Τα 12 χρόνια οικονομικής κρίσης χτύπησαν τον χωριό μας ανεπανόρθωτα, συρρίκνωσαν τον πληθυσμό του αρκετά. Την ίδια στιγμή το χωριό εγκαταλήφθηκε και επί Καποδίστρια και επί Καλλικράτη. Μια ματιά στις βασικές υποδομές του τόπου μας φτάνει για να κατανοηθεί αυτό. Όλοι μας καταλαβαίνουμε ότι αν από την Ερεσό πάρουν την παραλία της, το χωριό θα οδηγηθεί στο πλήρη μαρασμό.

Καλούμε τους συγχωριανούς μας να πεισμώσουν, να οργισθούν, για αυτό που συμβαίνει και να έρθουν να παλέψουμε μαζί για αυτά τα λίγα που μας έχουν απομείνει. Για την παραλία ως περιβαλλοντική κληρονομιά και πόρο ζωής και κοινωνικά και οικονομικά.

 

ΥΓ Και η Καράβα “νόμιμη” ήταν, και η ΔΕΗ το ίδιο, όλοι ξέρουμε τι έγινε όμως στο τέλος”