Πώς ο τουρισμός μεταμορφώνει την κτηματαγορά – και αντίστροφα
Το 8ο συνέδριο Tourism of Tomorrow 2025, που διοργάνωσε το Ακαδημαϊκό Πρόγραμμα Τουρισμού και Φιλοξενίας του ACT (American College of Thessaloniki), έθεσε στο επίκεντρο τη δυναμική σχέση του τουρισμού με την κτηματαγορά, τις επενδύσεις και τη βιώσιμη τοπική ανάπτυξη.
Η κεντρική θεματολογία περιλάμβανε:
- την επίδραση του real estate στις τουριστικές υποδομές και υπηρεσίες,
- τον ρόλο της Golden Visa στη διαμόρφωση τοπικών κοινωνιών,
- την ανάγκη για στρατηγική αξιοποίηση της κατοικίας ως τουριστικού εργαλείου.
Ο Δρ Γεώργιος Ζωγράφος, Property Development Consultant και καθηγητής στο ΕΑΠ, επεσήμανε ότι η γεωγραφία είναι ο αόρατος πυλώνας του τουρισμού, ειδικά σε περιοχές με διασυνοριακή δυναμική όπως η Βόρεια Ελλάδα.
Ο Κωνσταντίνος Δενδρινός, από τη Nesaj Real Estate (Σαουδική Αραβία), παρουσίασε case study για τον μετασχηματισμό της χώρας του από παραγωγό πετρελαίου σε τουριστικό προορισμό παγκόσμιας εμβέλειας, μέσω επενδύσεων $1 τρις και εκπαιδευτικών δράσεων.
Ο Γρηγόρης Αβανίδης, υπεύθυνος επικοινωνίας της Kourtidis Group, μίλησε για το Alexander Theme Park, ένα πρωτοποριακό θεματικό πάρκο στην Ανατολική Μακεδονία, που «παντρεύει» πολιτισμό, ιστορία και τουριστική ανάπτυξη.
Ο Stefan Merkenhof (CBRE Atria) σημείωσε την αύξηση των επενδύσεων σε πεντάστερα ξενοδοχεία, αλλά και την ενίσχυση του ανταγωνισμού από το real estate διαμερισμάτων σε ξένους επενδυτές.
Κρίσιμα συμπεράσματα του συνεδρίου ACT
- Το real estate επηρεάζει όλο και περισσότερο τον σχεδιασμό του τουριστικού προϊόντος.
- Η βραχυχρόνια μίσθωση δεν είναι ανταγωνιστής, αλλά χρειάζεται σαφές νομικό πλαίσιο.
- Οι παραμεθόριες περιοχές κινδυνεύουν να «ξεπουληθούν» χωρίς στρατηγική για τον κοινωνικό ιστό.
- Χρειάζεται ισορροπία μεταξύ τουριστικής ανάπτυξης και προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος