Search

Τρικλοποδιά από τον Δήμο Λέσβου στα AegeanDocs: “Κάποιος λέει ψέματα” λένε οι διοργανωτές

Με ομόφωνη απόφαση το Διοικητικό Συμβούλιο του Νομικού Προσώπου Παιδείας Αθλητισμού και Πολιτισμού του Δήμου Λέσβου ανακοίνωσε ότι δεν θα χρηματοδοτήσει φέτος τη διοργάνωση των Aegean Docs, που πραγματοποιείται τα τελευταία χρόνια στη Μυτιλήνη, με συγχρηματοδότηση από το Δήμο και την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου και διοργανώνεται με την συμπαράσταση του Πανεπιστημίου Αιγαίου που πέρα από την προσφορά του σε έμψυχο δυναμικό και εξοπλισμό, διοργανώνει παράλληλα εκπαιδευτικά προγράμματα  με δεκάδες ώρες διδασκαλίας.

Σύμφωνα με όσα υποστήριξε ο πρόεδρος του Νομικού Προσώπου Δ. Αλεξίου “η διοργάνωση  απευθύνεται σε ελάχιστο κοινό και το κόστος των των 25 χιλιάδων ευρώ δεν της αντιστοιχεί ενώ σημείωσε ότι τα προηγούμενα χρόνια τα μαθήματα αυτά παρακολουθούν περίπου δέκα με δεκαπέντε άτομα”.

Ωστόσο η άποψη των ανθρώπων που εμπλέκονται στο φεστιβάλ είναι πολύ διαφορετική από αυτή του κ Αλεξίου και όπως υποστηρίζουν “Κάποιος λέει ψέματα”.

Τα Πολιτικά επικοινώνησαν με τον Γιάννη Σκοπετέα καθηγητή του τμήματος Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου που στηρίζει το φεστιβάλ και ένα από τα ιδρυτικά μέλη του πρώτου AegeanDocs που συμμετείχε και φέτος στο συντονιστικό όργανο που επιμελείται το φεστιβάλ. 

“Έκπληκτος διάβασα το σημερινό δημοσίευμα για την απόφαση του ΔΣ. Λέω με βεβαιότητα ότι κάποιος ή κάποιοι λένε ψέματα. Καταρχήν θέλω να πω πως η προσπάθεια αυτή είναι εξαιρετική. Το 2015 το Πανεπιστήμιο, που στηρίζει την προσπάθεια αυτή έκανε ένα από τα μεγαλύτερα προγράμματα που έγιναν ποτέ στην Ελλάδα ενώ τα εκπαιδευτικά προγράμματα που κάνει το το Ιστορικό ντοκιμαντέρ είναι επίσης μοναδικά στην Ελλάδα, με εξαίρεση το Φεστιβάλ Ολυμπίας που ωστόσο χρηματοδοτείται με χιλιάδες ευρώ.

Επιπλέον το ίδιο το θέμα του Φεστιβάλ εμπλέκει τις τοπικές κοινωνίες με αποτέλεσμα την παραγωγή μιας σειράς ταινιών που δείχνουν τον τόπο, που προβάλουν τη Λέσβο όπως αυτή βλέπει τον εαυτό της! Μιλάμε για προϊόντα που διακινούνται παντού και όχι για μια παράσταση που θα δουν 200 άτομα, χωρίς να θέλω να υποβαθμίσω κάποιο άλλο προϊόν απλά η εικόνα είναι ένα πιο ευνοϊκό μέσο για να μεταφέρεις σήμερα πολιτισμό.  Η Λέσβος με αυτή την πρωτοβουλία γίνεται το νησί της παραγωγής των ντοκιμαντέρ ή όπως είναι γνωστό “The island of documentary production”. Αυτή τη στιγμή στο νησί έχουν εκπαιδευτεί  400 άνθρωποι πάνω στην κουλτούρα του ντοκιμαντέρ, υπάρχει επίσης το Μεταπτυχιακό και το τμήμα της πολιτισμικής τεχνολογίας και το φεστιβάλ. Δηλαδή έχει δημιουργηθεί ένας πυρήνας που όμοιός του δεν υπάρχει πουθενά. 

Αν έχουν μεταφερθεί σωστά αυτά που ειπώθηκαν είναι όλα λάθος γιαυτό και τονίζω πως κάποιος λέει ψέματα. Στο aegean docs συμμετέχουν 115 άτομα με υπογραφές και ονόματα, 11 σχολεία που στέλνουν τα ταινιάκια τους σε δική τους μαθητική διοργάνωση ενώ πλέον έχουν εμπλακεί και ξένοι κινηματογραφιστές αφού το πρόγραμμα μπήκε και στο erasmus+ .Tο κόστος για το πλήθος των ταινιών που παράγεται είναι αστείο.  Μιλάμε για 19.000 για 16 ταινίες, περίπου 1000 ευρώ η ταινία που δεν στοιχίζει πλέον ούτε βίντεο γάμου. Με ένα πολύ μικρό κόστος προσφέρουμε στους τοπικούς φορείς ένα τουριστικό προϊόν. ελπίζω οι τοπικοί φορείς να συνεχίσουν να στηρίζουν το φεστιβάλ”

 Η απόφαση του Δήμου Λέσβου να μην στηρίξει φέτος το φεστιβάλ βρίσκει την αντίθεση και πολλών συμμετεχόντων. “ Σας διαβεβαιώ ότι το επιχείρημα της ολιγάριθμης συμμετοχής 10 ή 15 ατόμων δεν ευσταθεί! Κάθε χρόνο συμμετέχουν περίπου 100 άτομα και δημιουργούν 15-20 ταινίες. Επιπλέον οι εκπαιδευτές” όπως τους αποκαλούν είναι διακεκριμένοι ντοκιμαντερίστες. Πρόκειται για 5 διδάσκοντες, 3 φορές τη σεζόν που κάνουν και  follow up στα project” λέει η Έφη Σιαλευρή που συμμετέχει επί 3 συνεχόμενα έτη στο εργαστήρι δημιουργίας ταινιών.

“Η γραμματεία της διοργάνωσης τηρεί ονομαστικούς καταλόγους των συμμετεχόντων, αρκεί κάποιος να ανατρέξει και θα διαπιστώσει πόσοι μαθητές,φοιτητές, άνθρωποι κάθε ηλικίας, προέλευσης, μόρφωσης συμμετείχαν όλα αυτά τα χρόνια. και πόσοι θεατές προσήλθαν στις αίθουσες σε όλη τη Λέσβο, πόσοι ξένοι σκηνοθέτες ήρθαν να παρουσιάσουν τις ταινίες τους, πόσοι μακριά από εδώ άκουσαν για τη Λέσβο το “νησί του ντοκιμαντέρ”.

Είμαι σίγουρη ότι θα το ξανασκεφτεί ο Δήμος και θα ζητήσει και τη συμβουλή ειδικών διαχείρισης πολιτιστικών θεμάτων, του Πανεπιστημίου που πλέον λειτουργεί μεταπτυχιακό πρόγραμμα για το ντοκιμαντέρ και δε θα εγκαταλείψει μια τέτοια προσπάθεια και πνοή για τον τόπο και τους ανθρώπους του. Η αποστολή της Δημοτικής Αρχής είναι να προάγει και να σχεδιάζει με όραμα τον πολιτιστικό χάρτη του νησιού σε όλες του τις εκφάνσεις είτε αυτό είναι συναυλίες είτε θέατρο είτε είτε μουσικά σχολεία και χορωδίες είτε φεστιβάλ”.