Search

Τσαλακωτή αφράτη τυρόπιτα με φέτα «ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΙΚΗΣ ΑΙΓΑΙΟΥ»

 

 

Έχει φύλλα κρούστας μοιάζει με τούρτα, είναι εύκολη και χωρίς πολλή προετοιμασία.

Δεν χρειάζεται καμία δεξιότητα, φτιάχνουμε ένα μείγμα, κόβουμε τα φύλλα σε κομμάτια και τα ρίχνουμε διάσπαρτα αλλά τύπου πατσαβουρόπιτα, γίνεται λεπτή και τραγανή εξωτερικά εξαιτίας των φύλλων. Χωρίς πολλά υλικά, με μοναδικό τυρί την φέτα που δίνει όλη την αψάδα της και τη χαρακτηριστική της γεύση σε αυτή την πίτα.

Για τη γέμιση:

· 300 γρ παραδοσιακό γιαούρτι (δοκίμασε του Μυστακέλλη)

· 5 αυγά σε θερμοκρασία δωματίου

· 30 ml ελαιόλαδο-Τζωρτζής

· 400 γρ φέτα θρυμματισμένη (Γαλακτοκομικής Αιγαίου)

· ½ κγ μαγειρική σόδα

· 1 κγ σουσάμι μαύρο για γαρνίρισμα προαιρετικά

 

 

 

ΟΔΗΓΙΕΣ

 

ΟΔΗΓΙΕΣ 

1. Σε μεγάλο μπολ χτυπάω τα αυγά να αφρατέψουν.

2. Προσθέτω το γιαούρτι, το ελαιόλαδο, τη μαγειρική σόδα και τα ανακατεύω καλά.

3. Τέλος θρυμματίζω μέσα τη φέτα και την ενσωματώνω στο μείγμα.

4. Καλύπτω μια φόρμα 24 εκ με λαδόκολλα στη βάση και βουτυρώνω τα τοιχώματα της.

5. Τυλίγω τα φύλλα κρούστας ανά δύο σε ρολό και τα κόβω σε φέτες πάχους 3 εκ περίπου. Τις ξετυλίγω και τις απλώνω διάσπαρτα στη βάση φροντίζοντας να την καλύψουν.

6. Ρίχνω τη μισή ποσότητα της γέμισης και ισιώνω την επιφάνεια της.

7. Επαναλαμβάνω όμοια άλλη μια φορά, φύλλα-γέμιση.

8. Τελειώνω με μια στρώση φύλλων στην επιφάνεια πάλι διάσπαρτα κομμένα και τοποθετημένα.

9. Ραντίζω με 2 ΚΣ λιωμένο βούτυρο, πασπαλίζω με μαύρο σουσάμι και ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180°C,

στις αντιστάσεις για 45 λεπτά (μετά τα 20 λεπτά που το φύλλο έχει πάρει χρώμα καλύπτω με αλουμινόχαρτο.

10. Βγάζω από το φούρνο, αφήνω 10 λεπτά να κρυώσει πριν τη βγάλω από τη φόρμα