Search

ΒΑΣΤΡΙΑ: Το έργο προοδεύει ο κίνδυνος παραμονεύει- SOS από Πυροσβεστική

 

Φωτογραφία εξωφύλλου Μανώλης Λαγουτάρης για το AFP

Ο δρόμος που οδηγεί στην αγροτική περιοχή Βάστρια (Πλάτη) όπου με γοργούς ρυθμούς προχωρούν τα έργα κατασκευής της νέας υπερ-δομής, είναι φραγμένος με συρματόπλεγμα και η είσοδος φυλάσσεται επί 24ώρου από ιδιωτική εταιρία security. Ήδη από το σημείο αυτό, μπορεί κανείς να ακούσει τον παράταιρο ήχο των εκσκαφέων και των φορτηγών που ταράζει την αρμονία του μεγαλύτερου ενιαίου πευκώνα του Αιγαίου ο οποίος εκτείνεται σαν τη ραχοκοκαλιά αυτού του νησιού, σε χιλιάδας στρέμματα. Ως αυτή τη στιγμή το έργο προχωρά ανεμπόδιστα με τη χωροθέτηση του εργοταξίου, πλήθος χωματουργικών εργασιών, διάνοιξη δρόμων και διαζωμάτων ενώ για «λόγους ασφαλείας» μετά τα επεισόδια απαγορεύτηκε με απόφαση του Υπουργείου Μετανάστευσης, η είσοδος στην περιοχή των προέδρων των όμορων χωριών και των δημοσιογράφων η οποία θα πραγματοποιείται μόνο με ειδική άδεια. Τις επόμενες ημέρες αναμένεται η επιτόπια θεώρηση που θα κρίνει την πορεία των ασφαλιστικών μέτρων στα οποία προχώρησαν οι κάτοικοι της περιοχής ώστε να διακόψουν τις εργασίες και στο δασικό κομμάτι σε μια έκταση 75 επιπλέον στρεμμάτων πέρα των αγροτεμαχίων για τη μίσθωση των οποίων η εγκριθείσα δαπάνη ανέρχεται στα 2.995.000,00 μόνο ως το 2025. (Α. Δ.Α ΩΘΒΤ46ΜΔΨΟ-ΤΟΞ).

Μετά από την πυρκαγιά στο προσωρινό καταυλισμό του Καρά Τεπέ η οποία κατέκαψε ένα τεράστιο rubb hall 150 ατόμων, φέρνοντάς ξανά στην επιφάνεια τη μεγάλη «πληγή» των προσφυγικών δομών που έχει στοιχίσει τη ζωή δεκάδων προσφύγων στη Λέσβο, οι κάτοικοι του νησιού κοιτούν με τρόμο την κατασκευή της νέας ΚΕΔ μέσα στο πευκοδάσος.

Όπως επισημαίνει ο  Γιώργος Ντίνος Πρόεδρος της EΝΩΣΗΣ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων AFP. «Είναι το χειρότερο σημείο που θα μπορούσε να γίνει η δομή. Ως εκπρόσωπος των πυροσβεστών στη Λέσβο επιβεβαιώνω ότι δεν ήμαστε σε καμία περίπτωση αντίθετοι στη δημιουργία μια τέτοιας δομής αλλά για τη θέση που επιλέχθηκε. Η αναρχία που υπήρχε στη Μόρια δεν υπάρχει στο Μαυροβούνι. Η κατάσταση έχει ομαλοποιηθεί και είναι καλύτερα και για τους πολίτες και για τους πρόσφυγες. Από την εμπειρία μου θα σας πως το 95% των πυρκαγιών είναι από αμέλεια και ατυχήματα. Οι άνθρωποι αυτοί (αιτούντες άσυλο) δείχνουν να μην γνωρίζουν τους κινδύνους της φωτιάς, δεν είναι εκπαιδευμένοι δεν ξέρουν πως λειτουργεί ένα πυροσβεστήρας και όσες φορές προσπαθήσαμε να τους δείξουμε αποτύχαμε. Αν ξεκινήσει λοιπόν μια φωτιά από εκεί θα κάψει το μισό νησί, θα φτάσει ως τα Βατερά, θα περάσει από παντού! Όμως ακόμη και αν η φωτιά ξεκινήσει από αλλού και φτάσει εκεί πως θα εκκενωθεί η Δομή εκεί που βρίσκεται στη μέση του πουθενά χωρίς δρόμους; Επαναλαμβάνω είμαστε θετικοί σαν Ένωση ως εργαζόμενοι στην πυροσβεστική υπηρεσία να γίνει η ΚΕΔ, όσο θετικός μπορεί να είναι κάποιος όταν ουσιαστικά θέλει να φυλακίζονται ουσιαστικά άνθρωποι αλλά αυτές είναι οι οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όμως η περιοχή δεν ενδείκνυται για την ασφάλεια πρώτα απ όλα των ανθρώπων και των εργαζόμενων».

Όπως σημειώνει η Αλληλεγγύη Λέσβου «Το πιο σοκαριστικό  είναι η διαπίστωση πως αυτή η δομή θα σημάνει την πλήρης απομόνωση των προσφύγων από την πόλη, και την αποξένωσή τους από κάθε ανθρώπινο δικαίωμα όπως η εκπαίδευση, η κοινωνική ζωή, η πρόσβαση σε νομικές υπηρεσίες που θα παρέχονται «ελεγχόμενα» μέσα στην δομή όπου εσώκλειστοι,  χωρίς φωνή θα μετατρέπονται σε ανθρώπους-φαντάσματα. Όμως θα ναι εκεί στο νησί-φυλακή, δεν θα «εξαφανιστούν» όπως πολλοί εύχονται αλλά όπως και τα φαντάσματα της Παγανής και της Μόριας θα τρώνε από μέσα το σώμα του νησιού και θα αποδεικνύουν καθημερινά κάτι που οι νησιώτες γνωρίζουν καλά για τις δομές. Ότι όχι μόνο δεν είναι λύση αλλά γεννούν κι άλλα χειρότερα προβλήματα

Τα μέτρα ασφαλείας τα οποία εφαρμόζονται ήδη στις ΚΕΔ της Σάμου  (τουρνικέ, μαγνητικές πύλες, x-rays, σύστημα access control 2 factors (ταυτότητα και αποτύπωμα) του συστήματος Ελέγχου Πρόσβασης και Παρακολούθησης ΥΠΕΡΙΩΝ, αποτελούν ζήτημα αντιπαράθεσης ανάμεσα σε ανθρωπιστικές οργανώσεις και την κυβέρνηση ενώ όπως   σημειώνουν σε ανοιχτή επιστολή τους, οι Συντονιστές Εκπαίδευσης Προσφύγων στην Ελλάδα η εκδοχή της μετάβαση της εκπαίδευσης των αιτούντων άσυλο παιδιών αποκλειστικά σε Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις και μάλιστα υπό καθεστώς εγκλεισμού που ‘έχει ήδη ξεκινήσει στις υπάρχουσες δομές «πέρα από την έμμεση παραβίαση του δικαιώματός τους σε ισότιμη εκπαίδευση, με ψυχοκοινωνικούς όρους, θα ενέτεινε την δραματοποίηση και την απομόνωσή τους, ξαναγυρνώντας τις τοπικές κοινότητες σε εποχές μισαλλοδοξίας και μονοπολιτισμικού φανατισμού».

 

ΚΙ ΑΛΛΕΣ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΠΥΡΚΑΓΙΑΣ ΤΙ ΛΕΝΕ ΟΙ ΠΡΟΕΔΡΟΙ ΤΩΝ ΧΩΡΩΙΝ

 

«Το δάσος ανήκει σε ζώνη ΚΑΖ (καταφύγιο άγριας ζωής) και συνορεύει με περιοχές Natura. Δυστυχώς έχουμε τόσα παραδείγματα για το τι μπορεί να συμβεί σε ένα δάσος σε περίπτωση πυρκαγιάς όταν ο καιρός είναι αντίθετος. Τίποτα δεν μπορεί να σε σώσει». λέει ο πρόεδρος της κοινότητας της Κώμης Χρήστος Τσιβγούλης, στο AFP  ενός εκ των έξι κοινοτήτων που συνορεύουν και αντιτίθενται στη Δομή. «Η Μόρια γύρω ήταν ελαιώνας, η ελιά δεν καίγεται εύκολα, φανταστείτε τι μπορεί να γίνει σε ένα πευκοδάσος. Τριάντα αεροπλάνα πετούσαν και η Αθήνα κάηκε. Δεν είναι τα 70 στρέμματα που πάμε να σώσουμε μόνο αλλά τα 300.000 στρέμματα του πευκώνα. Εδώ τους καλοκαιρινούς μήνες δεν επιτρέπεται η είσοδος στους πολίτες τις βραδινές ώρες εξαιτίας του κίνδυνου της πυρκαγιάς. Πως λοιπόν το Υπουργείο διασφαλίζει ότι δεν θα γίνει κάποιο ατύχημα όταν εκατοντάδες θα πηγαινοέρχονται μαζί με τους εργαζόμενους;» Σύμφωνα με την επίσημη περιγραφή των ΚΕΔΝ από το Υπουργείο, οι διαμένοντες απολαμβάνουν δικαίωμα εισόδου και εξόδου  κατά τις ώρες που ορίζονται σε απόφαση του Διοικητή της Υπηρεσίας Υποδοχής και Ταυτοποίησης, η οποία ισχύει ενιαία για το σύνολο των ΚΕΔΝ της Επικράτειας.

 

 

Μπορεί στο νησί να «διαφημίζεται» ως κλειστή δομή, ωστόσο στο εξωτερικό ο Μηταράκης λέει πως θα είναι ανοιχτή, όπως και θα είναι και όλοι καταλαβαίνουμε πόσο επικίνδυνη είναι η κυκλοφορία τόσων χιλιάδων ανθρώπων στο δάσος. Υπάρχουν μοντέλα πρόγνωσης για το που θα μπορούσε να φτάσει η πυρκαγιά σε μια τόσο συμπαγή δασική έκταση σε λίγες ώρες και φαίνεται ότι θα καεί το μεγαλύτερο δάσος του νησιού» εξηγεί ο Μιχάλης Μπάκας μέλος του Πανελλαδικού Συμβουλίου των Οικολόγων Πρασίνων: Η περιοχή είναι Καταφύγιο Άγριας Ζωής και ζουν σπάνια πουλιά όπως ο μαυροπελαργός ο οποίος μαζί με τον λευκοπελαργό φωλιάζουν μόνο στη Λέσβο και σε κανένα άλλο νησί σε όλη τη Μεσόγειο. Μέσα στα όρια του ΚΥΤ υπάρχει ρέμα, όμως η κυβέρνηση πέρασε μια νέα τροπολογία όπου δεν χρειάζεται οριοθέτηση ρέματος αν πρόκειται για δομή όπως χρειάζεται σε οποιοδήποτε άλλο έργο ενώ άλλαξε και τη διαδικασία περιβαλλοντικού ελέγχου μεταφέροντας την στην τεχνική υπηρεσία του Υπουργείου. Γιάννης κερνάει, Γιάννης πίνει»!

 

Τους κινδύνους επισημαίνει και ο πρόεδρος της Πηγής, Αντώνης Κόμλος. «Το σημείο αυτό είναι ένας χώρος με μεγάλη κτηνοτροφική δραστηριότητα,  ένα σημείο που ανταμώνουν τα χωριά μας. Είναι το πλέον ακατάλληλο σημείο για να χτιστεί μια πολιτεία ολόκληρη. Με μια σπίθα μπορούν να καούν ολόκληρα χωριά, καλλιέργειες, τα πάντα. Κανένα από τα μέτρα ασφαλείας τα οποία «υπόσχονται» ότι θα ισχύσουν στη νέα δομή δεν μπορούν να αποτρέψουν αυτό το κακό».

Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Μυτιλήνης  Στρατής Κύτελης επιμένει στην λύση της Βάστριας που θα φέρει την ομαλότητα στο νησί.

«Το νησί έχει περάσει πολύ δύσκολες καταστάσεις. Οι κάτοικοι φιλοξένησαν και έδωσαν το είναι τους για να βοηθήσουν αυτούς τους ανθρώπους. Όμως οι οικονομικές επιπτώσεις ήταν δυσβάσταχτες για το νησί από τον αντίκτυπο. 25.000 άνθρωποι ζούσαν σε άθλιες συνθήκες όμως χάρη στην απόφαση της Κυβέρνησης για την φύλαξη των συνόρων επήλθε η κανονικότητα. Έκλεισαν και δύο δομές ακατάλληλες για το νησί κι ελάχιστος αριθμός προσφύγων διαμένει κάτω από κακές συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας. Επομένως   η απόφαση  που είναι και απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου να γίνει μια οργανωμένη δομή είναι η μόνη λύση για να αποκατασταθεί η ηρεμία στο νησί.

Αυτή τη στιγμή η δομή του Μαυροβουνίου είναι η επικίνδυνη, είναι κοντά στον αστικό ιστό, κοντά στην βιομηχανική ζώνη του νησιού, σε εγκαταστάσεις που φυλούν και μετακινούν καύσιμα! Αλίμονο σε αυτούς που σκέφτηκαν να γίνει σε αυτί το σημείο η δομή! Η απόφαση της κυβέρνησης να γίνει δ σε ένα ασφαλές περιβάλλον όπου είναι διασφαλισμένες οι συνθήκες με όλα τα πυροσβεστικά μέσα είναι η κατάλληλη λύση».