Search

Βιντεοπερίπατοι, σουβενίρ με άποψη και η μετανάστευση στο επίκεντρο των “Αρχαιολογικών διαλόγων”

Εμπνευσμένος από τη Λέσβο, με την ιδιαίτερη γεωγραφική της θέση και την ιδιαίτερη πολιτισμική της ταυτότητα είναι ο κεντρικός θεματικός άξονας της ετήσιας συνάντησης «Αρχαιολογικοί Διάλογοι 2016», που θα πραγματοποιηθεί στη Μυτιλήνη από την Πέμπτη 14 μέχρι την Κυριακή 17 Απριλίου.

Με τίτλο «Όρια και Σύνορα»,  οι «Αρχαιολογικοί Διάλογοι»,είναι ανοιχτοί σ’ όλους τους αρχαιολόγους -φοιτητές και καθηγητές, διευθυντές και συμβασιούχους, εργαζόμενους και άνεργους, ανεξάρτητα από επιμέρους εξειδικεύσεις. Είναι ακόμα ανοικτοί σε ειδικούς και μη από άλλους χώρους, ανθρωπολόγους, ιστορικούς, ιστορικούς της τέχνης, μουσειολόγους, αρχιτέκτονες, καλλιτέχνες, αλλά και όποιον θέλει να συνεισφέρει στη συζήτηση για το ρόλο και τη σημασία των αρχαιοτήτων και της αρχαιολογίας σήμερα.

new-this-768x410

 

 

 

Κατά τη διάρκεια των “διαλόγων” σχεδιαστές από την ομάδα It’s all, oh so souvenir to me! θα συναντήσουν Αρχαιολόγους εδώ στη Μυτιλήνη στο εργαστήρι των διαλόγων “Re-branding Λέσβος” που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο.Η σχεδιαστική πλατφόρμα It’s all, oh so souvenir to me! συγκεντρώνει τις απόψεις 60 Ελλήνων σχεδιαστών στο ερώτημα: «Πως θα ήταν η Ελλάδα εάν ήταν ένα σουβενίρ;».Το αποτέλεσμα είναι η δημιουργία μιας σειράς αντικειμένων (σουβενίρ) με ποικίλες χρηστικές αξίες και ιδιότητες τα οποία ενώ πηγάζουν από πολλά και διαφορετικά θέματα, στο επίκεντρο τους έχουν την ίδια την Ελλάδα.

Η αρχή των  διαλόγων θα γίνει με την παρουσίαση του Silent University, μια αυτόνομη πλατφόρμα ανταλλαγής γνώσης από πρόσφυγες, μετανάστες και αιτούνες άσυλο. Αναγνωρίζοντας ότι μέσα από τη μετανάστευση και την προσφυγιά πολλοί-πολλές αποξενώνονται από το αντικείμενο σπουδών τους στις χώρες άφιξής τους, το Silent University προσπαθεί να δημιουργήσει ένα χώρο όπου η σχέση αυτή να μην χάνεται. (Σάββατο 12-3μ.μ.)Αίθουσα Δ Κτίριο Γεωγραφίας.

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι βιντεοπερίπατοι στην πόλη της Μυτιλήνης, ένας διάλογος με την πόλη που δεν θα μπορούσε να λείψει από το συνέδριο. Το Walk Explore Feel θα περιηγηθείτε στην προκυμαία και στο κέντρο της πόλης με τη βοήθεια του βίντεο που θα προβάλλεται στην κινητή συσκευή σας. Συγχρονίστε τα βήματά σας με τους ήχους και τις εικόνες του βίντεο για μια ιδιαίτερη εμπειρία περιήγησης στην πόλη.

Untitled-2

Στο εργαστήρι του Κώστα Μπίσα “Από το συγκείμενο στο αντικείμενο” ανακαλύπτουμε στην πράξη τους κοινούς τόπους του design και της αρχαιολογίας  ενώ η Όλγα Σακαλή αναλύει τα ζητήματα φύλου στην αρχαιότητα.

Γενικά κατά διάρκεια της συνάντησης θα συζητηθούν θέματα όπως:

Ιστορία και φιλοσοφία της αρχαιολογίας

  • Το επιστημολογικό πλαίσιο της αρχαιολογικής πράξης
  • Κοινωνική ιστορία της αρχαιολογίας
  • Αρχαιότητες, αρχαιολογία και ταυτότητες (εθνοτικές, εθνικές, ταξικές, φύλου, τοπικές, κ.ά.)
  • Σχέσεις της αρχαιολογίας με την κοινωνική ανθρωπολογία, την ιστορία, τη φιλοσοφία, τις άλλες επιστήμες, τη σύγχρονη τέχνη

Ζητήματα ερμηνείας του υλικού πολιτισμού

  • Επανεξέταση των ορίων στη μελέτη του αρχαιολογικού υλικού
  • Παλαιά προβλήματα και νέες απαντήσεις
  • Νέες εννοιολογήσεις της σχέσης ατόμου κοινωνίας
  • Οι έννοιες του χώρου και του χρόνου στην αρχαιολογική έρευνα: περιπτώσεις μελέτης από το πεδίο

Αρχαιολογία και κοινό

  • Δημόσια αρχαιολογία και αρχαιολογικές εθνογραφίες
  • Μουσεία και εκθέσεις
  • Αρχαιολογία και εκπαίδευση
  • Αρχαιολογία και διαδίκτυο

Πολιτική οικονομία της σύγχρονης αρχαιολογίας

  • αρχαιολογία και εργασιακές σχέσεις
  • αρχαιολογία, τουρισμός και «ανάπτυξη»
  • θεσμικά και χρηματοδοτικά πλαίσια ανάπτυξης του αρχαιολογικού έργου

Ο νέος αυτός θεσμός που πραγματοποιείται για δεύτερη χρονιά, είναι ένα ετήσιο, ανοικτό συνέδριο – εκδήλωση – καλλιτεχνικό γεγονός, μια συνάντηση κριτικής, θεωρίας και πράξης, ανοικτή σ’ όλους τους αρχαιολόγους: φοιτητές και καθηγητές, διευθυντές και συμβασιούχους, εργαζόμενους και άνεργους, ανεξάρτητα από επιμέρους εξειδικεύσεις και χρονολογικούς, εργασιακούς, θεωρητικούς ή άλλους προσδιορισμούς, πέρα από ιεραρχίες και στεγανά. Είναι ακόμα ανοικτή σε ειδικούς και μη από άλλους χώρους, ανθρωπολόγους, ιστορικούς, ιστορικούς της τέχνης, μουσειολόγους, αρχιτέκτονες, καλλιτέχνες, αλλά και όποιον θέλει να συνεισφέρει στη συζήτηση για το ρόλο και τη σημασία των αρχαιοτήτων και της αρχαιολογίας σήμερα.

“Οι Αρχαιολογικοί Διάλογοι της Μυτιλήνης αποτελούν αναμφισβήτητα ένα μεγάλο στοίχημα, καθώς ένα συλλογικό εγχείρημα κριτικής προσέγγισης της αρχαιολογικής έρευνας στην Ελλάδα μεταφέρεται στην περιφέρεια. Ελπίζουμε ότι το κέφι, η δημιουργικότητα, η αισιοδοξία, ο ενθουσιασμός και η ζωντάνια που προσφέραμε και εισπράξαμε όλες και όλοι, στη διάρκεια της πρώτης συνάντησης, θα συνοδέψουν τους Διαλόγους στο ανοιξιάτικο ταξίδι τους προς τα σύνορα”  σημειώνει η  Δέσποινα Καταπότη καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου και μέλος της οργανωτικής επιτροπής των Αρχαιολογικών Διαλόγων που την Παρασκευή το μεσημέρι θα συντονίσει στην φωτογραφική Εταιρία τον διάλογο “Πολιτισμός, μουσεία και Μέσα Κοινωνικής δικτύωσης”  

EA4DB38F9A498A9C71B92A9777CA8973

 

https://onedrive.live.com/view.aspx?cid=57400e5e702dcc4d&id=documents&resid=57400E5E702DCC4D%21453&app=WordPdf&authkey=!ABj1qcC5tWCYTqM&

 

http://archdialogoi.blogspot.gr/p/blog-page_81.html