Ο διευθυντής επικοινωνίας του ΔΝΤ δηλώνει ευθέως ότι όπως κάθε χώρα – μέλος έχει δικαίωμα να ζητήσει βοήθεια, ομοίως μπορεί να ζητήσει και την αποχώρηση του ταμείου. Ήτοι, «κύριοι στην Αθήνα, αν θέλετε να φύγουμε, ζητήστε το».
Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, κύριος Βενιζέλος ομολογεί ότι όντως «δεν έχει ζητηθεί ακόμη η αποχώρηση του ΔΝΤ», κάτι που το αποδίδει στη συνεχιζόμενη συζήτηση με τους Ευρωπαίους εταίρους, διότι η Ελλάδα θέλει να λύσει τα προβλήματα στις υφιστάμενες δομές της ΕΕ.
Λίγες μέρες νωρίτερα, ο πρωθυπουργός, κύριος Σαμαράς, έλεγε ότι «η τρόικα φεύγει» και η Ελλάδα γίνεται ξανά «φυσιολογική χώρα». Χωρίς πάντως να διευκρινίσει το χρονοδιάγραμμα.
Πάντως η εκλεκτή του πρωθυπουργού, Ευρωβουλευτής, κυρία Μαρία Σπυράκη, ξεκαθάρισε ότι δεν θα καταργηθούν οι μνημονιακοί νόμοι. Ήτοι, η χώρα θα εξακολουθήσει να πορεύεται στην ίδια κατεύθυνση.
Κατεύθυνση που –σύμφωνα με έρευνα του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής – έφερε 2,5 εκατομμύρια συμπολιτών μας κάτω από το όριο της φτώχειας, ενώ απειλούνται να βρεθούν στην ίδια μοίρα άλλα 6,3 Ελλήνων.
Βεβαίως ο υφυπουργός Εργασίας, κύριος Βασίλης Κεγκέρογλου, έβαλε τα πράγματα στη θέση τους, σπεύδοντας να κατακεραυνώσει τα στελέχη του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής, χαρακτηρίζοντας «γονατογράφημα» την μελέτη τους, επειδή – όπως είπε- οι συντάκτες δεν του ζήτησαν κανένα επίσημο στοιχείο.
Με άλλα λόγια, είμαστε μια όμορφη ατμόσφαιρα. Διότι για ποιόν λόγο να φύγει η τρόικα και να ξαναγίνουμε «φυσιολογική» (κατά την πρωθυπουργική έκφραση) χώρα, αν δεν πρόκειται να καταργήσουμε τους μνημονιακούς νόμους (κατά την εκδοχή της κυρίας Σπυράκη); Εφόσον (κατά τον κύριο Κεγκέρογλου) οι ερευνητές του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής συνέταξαν ένα «γονατογράφημα» διαπιστώνοντας ότι 6,3 εκατομμύρια Ελλήνων απειλούνται να βρεθούν κάτω από το όριο της φτώχειας, η πραγματικότητα είναι άλλη από εκείνη που αντιλαμβάνεται η πλειοψηφία των πολιτών: όχι αγαπητοί συμπολίτες, δεν μας απειλεί το τέρας της ανεργίας, ούτε οι αποδοχές (όσων εξακολουθούν να εργάζονται ) είναι χαμηλοί .Άρα, έχει δίκιο ο κύριος αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, ότι όσο συζητούμε με τους Ευρωπαίους εταίρους για την επίλυση των προβλημάτων μας στις υφιστάμενες δομές της ΕΕ δεν (πρέπει να ) ζητούμε αποχώρηση του ΔΝΤ. Προέχει η συζήτηση για την επίλυση των προβλημάτων. Συμπεραίνω ότι η πρωθυπουργική εκτίμηση ότι «η τρόικα φεύγει» αφορά το απώτερο μέλλον. Δηλαδή, ο κύριος πρόεδρος προβλέπει τα μελλούμενα και ο κύριος αντιπρόεδρος ερμηνεύει το παρόν.
Όποια κι αν είναι η ανάγνωση της αλυσίδας δηλώσεων από στελέχη της συγκυβέρνησης, ο παρονομαστής είναι κοινός : βρισκόμαστε σε καλό δρόμο κι έτσι πρέπει να πορευόμαστε.
ι συντάκτες της έκθεσης του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής βλέπουν φαντάσματα, ενδεχομένως λόγω ιδεοληψίας. Πιθανώς συντάσσονται όλοι με τις εκτιμήσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης και δεν θέλουν να αναγνωρίσουν τις φιλότιμες προσπάθειες της κυβέρνησης για να μπούμε στον ορθό δρόμο. Διότι δεν μπορώ να φανταστώ ότι στόχος της κυβέρνησης είναι άλλος πέραν της επιστροφής στη δημοσιονομική ορθοδοξία.
Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι οι βουλευτές (της συγκυβέρνησης, που ψηφίζουν τους μνημονιακούς νόμους) έχουν επαφή με την κοινωνία. Δεν έχω να τους προσάψω άγνοια της πραγματικότητας. Γνωρίζουν και τι ψηφίζουν και πόσο καλό έχουν κάνει στην ελληνική κοινωνία. Όπως γνωρίζουν επίσης πόσο αχάριστος λαός είμαστε. Αλλά ακριβώς επειδή έχουν γνώση των ελαττωμάτων της φυλής, εκείνοι κάνουν αυτό που (τους λένε πως) πρέπει για να γίνει και πάλι η χώρα «φυσιολογική». Μέχρι την επίτευξη του στόχου, μπορώ βασίμως να υποθέσω ότι είμαστε χώρα «μη φυσιολογική». Αλλά αυτό είναι πρόσκαιρο.