Η οργάνωση WHEN WE BAND TOGETHER – HELLAS, βρήκε έναν πολύ ωραίο τρόπο να γιορτάσει την παγκόσμια ημέρα της γυναίκας, αλλά κυρίως να δώσει ένα συμβολικό μήνυμα σε κάθε γυναίκα του κόσμου που απ’ όπου και αν προέρχεται, ο στόχος της είναι πάντα ανθρωποκεντρικός , ενώ από την ίδια εξαρτάται τις περισσότερες φορές η ισορροπία του πλανήτη.
Οι γυναίκες στο οργανωμένο κέντρο WWBT που φιλοξενεί καθημερινά περί τις 100 προσφύγισες από το καμπ της Μόριας (μαζί με παιδιά και με ειδικές ανάγκες) και τη διοίκησή του έχει αναλάβει εδώ και κάποια χρόνια ο Σταύρος Μυρογιάννης, ο επιτυχημένος πρώην διοικητής του Καμπ του Καρά Τεπέ, βρήκε έναν διαδραστικό τρόπο να φέρει κοντά γυναίκες του νησιού που ζουν κι εργάζονται εδώ, ώστε να μοιραστούν στοιχεία από τη ζωή τους με κείνες που η τύχη δεν τους τα έφερε και τόσο καλά στη ζωή.
Αρχικά, η σιδηρά κυρία της τοπικής αυτοδιοίκησης Αναστασία Αντωνέλλη, Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης, αναφερόμενη στο βραβείο που της δόθηκε από την υποδιευθύντρια του κέντρου Μαρίζα Χαχαδάκη το αφιέρωσε σε όλες εκείνες τις γυναίκες του κέντρου που ήταν όπως είπε «ένα παράδειγμα για την ίδια ώστε να μην τα βάζει κάτω τις δύσκολες στιγμές. Τα έφερε έτσι η ζωή και κράτησα στα χέρια μου διάφορα βραβεία στην μακρά πορεία μου στην Αυτοδιοίκηση. Είναι η πρώτη φορά όμως που ένα βραβείο με έκανε να ντραπώ…Ντράπηκα γιατί χειροκροτούσαν εμένα την Ημέρα της Γυναίκας, γυναίκες ξεριζωμένες που επέλεξαν να ξεφύγουν από τον πόλεμο, την φτώχια, την αρρώστια, τον απολυταρχισμό, διακινδυνεύοντας την ίδια τους την ζωή. Ντράπηκα γιατί είδα στο βλέμμα τους να συνυπάρχει η απόγνωση και η βία που δέχθηκαν. Ντράπηκα για τις στιγμές που εγώ λύγισα, βλέποντας στα μάτια τους ζωντανό το όνειρο. Μαλάκωσαν οι ντροπές μου σαν είδα ένα χαμόγελο στα χείλη τους όταν μιλούσαν με το προσωπικό της WWΒT HELLAS, σκέφτηκα τούτοι οι εργαζόμενοι κάνουν ότι θα έπρεπε να κάνει ο καθένας μας : στηρίζουν τις ξεριζωμένες και τα παιδιά τους. Έκλεισα στο κουτί του το βραβείο που δεν ανήκε σε εμένα αλλά σε εκείνες, έκανα την ντροπή μου προσευχή και με όλη μου την ψυχή παρακάλεσα τον δικό μου Θεό να δικαιώσει τον αγώνα τους, να δικαιώσει τα όνειρα τους…» είπε χαρακτηριστικά κατά τη διάρκεια της διοργάνωσης ,δίνοντας κουράγιο αλλά και δύναμη σε όλες εκείνες που την άκουγαν με προσοχή, διηγούμενη τις δικές της προσωπικές ιστορίες που την έφεραν στην κορυφή της πολιτικής και που οι οποίες δεν ήταν καθόλου εύκολες. Στη συνέχεια οι βραβευθείσες, Βαρβάρα Γκιγκιλίνη –εκδότρια – δημοσιογράφος, Μαρία Βαμβουρέλλη (δικηγόρος) Ουράνια Πρασίνου Δούκα ( διευθύντρια Εθνικού Ωδείου παραρτήματος Μυτιλήνης) και Rubab Mirza ( πολιτιστικός Διαμεσολαβητής στους MSF) τόνισαν χαρακτηριστικά ότι η προσφυγική κρίση ήταν ένα μάθημα αλληλεγγύης για τον ντόπιο πληθυσμό αλλά και για τον καθένα ξεχωριστά.» ενώ συμπλήρωσαν «Κάθε γυναίκα, έχει την ιστορία της, ενώ όλες μαζί θα πρέπει να υποστηρίζονται για να μην χάνει καμία τα δικαιώματά της σε έναν κόσμο που ακόμη δεν μπορεί να τη διαχειριστεί σαν μια ύπαρξη με δικαιώματα σε όλα τα επίπεδα…»
Η υποδιευθύντρια Μαρίζα Χαχαδάκη είπε χαρακτηριστικά : «είχαμε την τιμή να έχουμε μαζί μας πάνω από 100 γυναίκες για να γιορτάσουμε μαζί σήμερααυτή την παγκόσμια γιορτή. Παράλληλα είχαμε την τιμή να έχουμε μαζί μας πέντε γυναίκες που με το όραμα τους και το πάθος τους έχουν προσφέρει πάρα πολλά στην κοινωνία. Ήταν ιδιαίτερη τιμή να τις έχουμε εδώ και να εμπνεύσουν τις γυναίκες του κέντρου ώστε να μην σταματάνε να βλέπουν μπροστά και να διεκδικούν τη ζωή τους όπως τους ανήκει»
Η μέρα έκλεισε με συζητήσεις μεταξύ των γυναικών αλλά και πολύ συγκίνηση αφού τελικά κάθε γυναίκα έχει τον τρόπο να μοιράζεται λίγο από τον εαυτό της με έναν τρόπο που μόνο αυτή ξέρει ….