Search

Γέμισαν ξανά οι αίθουσες για τον “Θεόφιλο” του Καρυπίδη: Σε κλίμα συγκίνησης η ειδική προβολή του ντοκιμαντέρ

Μέσα σε ατμόσφαιρα ιδιαίτερης συγκίνησης, το 21ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης τίμησε τη μνήμη του πρόσφατα εκλιπόντος σκηνοθέτη Γιώργου Καρυπίδη (1946-2019) με μια ειδική προβολή της σπάνιας μικρού μήκους ταινίας του O ζωγράφος Θεόφιλος, που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 4 Μαρτίου 2019 στην αίθουσα Παύλος Ζάννας. Η ταινία είχε αποσπάσει το Πρώτο Βραβείο και το Πρώτο Βραβείο των Κριτικών Κινηματογράφου στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης του 1979.Στην εκδήλωση παρευρέθηκε μεταξύ άλλων και η σύζυγος του εκλιπόντος, Ράνια Μπριλάκη-Καρυπίδη.

«Το Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης αποχαιρετά σήμερα τον Γιώργο Καρυπίδη, ένα σπουδαίο δημιουργό που είχε συνδεθεί με την ιστορία του Φεστιβάλ, με τον ελληνικό κινηματογράφο, αλλά και με την πόλη της Θεσσαλονίκης, αφού είχε γεννηθεί εδώ. Εκτός από ταινίες μυθοπλασίας είχε γυρίσει και περισσότερα από 100 ντοκιμαντέρ, κυρίως για την τηλεόραση και ειδικότερα για τις εκπομπές Μονόγραμμα και Παρασκήνιο. Ο O ζωγράφος Θεόφιλος είναι ένα τέτοιο δείγμα δουλειάς, που έγινε στο πλαίσιο της συνεργασίας του με το Μονόγραμμα», δήλωσε στο χαιρετισμό του ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης Ορέστης Ανδρεαδάκης.

 

Στην εκδήλωση μίλησε επίσης ο συγγραφέας, κινηματογραφιστής και αντιπρόεδρος του ΔΣ του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης Αχιλλέας Κυριακίδης, σημειώνοντας: «Το ντοκιμαντέρ που θα δούμε απόψε είναι ένα από τα πολλά με τα οποία αυτός ο ακαταπόνητος αναγεννησιακός πνευματικός άνθρωπος τίμησε την τέχνη του τεκμηριωμένου κινηματογράφου ή κινηματογράφου τεκμηρίων, δηλαδή την υψηλή τέχνη της επανεπινόησης της πραγματικότητας, παράλληλα με τη θητεία του στον κόσμο της πραγματικότητας ως μυθοπλασίας, τον μόνο κόσμο που τεκμηριώνεται με το ταλέντο και την ευαίσθητη και γόνιμη φαντασία του δημιουργού».

Ο κ. Κυριακίδης αναφέρθηκε επίσης με ιδιαίτερη συγκίνηση στον Γιώργο Καρυπίδη και το έργο του, αλλά και στη φιλία που τον έδενε με εκείνον: «Τρία βιβλία εσωτερικής και εξωτερικής περιπλάνησης, του μόνου τρόπου να γνωρίσει κανείς τον κόσμο, αλλά και τον εαυτό του, ώστε να μπορέσει να αποδώσει μεταπλασμένους, και τους δύο, και πέντε ταινίες μυθοπλασίας μεγάλου μήκους, η δεύτερη εκ των οποίων, Στη σκιά του φόβου, θα προβληθεί στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης τον Νοέμβριο του 2019, κι έτσι, μαζί με τα 60χρονα του Φεστιβάλ, θα εορτάσουμε και τα 31 χρόνια από τότε που η αριστουργηματική αυτή ταινία άλωσε, ειρηνικά και με την ευγένεια της μεγάλης τέχνης, την αγάπη του κοινού και την κρίση της επιτροπής».

Συνεχίζοντας, ο κ. Κυριακίδης είπε: «Διαβάζω από το πρόγραμμα του Φεστιβάλ: ο Γιώργος Καρυπίδης ξεχώρισε όχι μόνο για το έργο του, αλλά και για την ακέραιη και ιδιαίτερη προσωπικότητα του. Όσοι τον γνώρισαν από κοντά, μιλούν για έναν άνθρωπο η στάση ζωής του οποίου ήταν απολύτως σύμφωνη με τα πιστεύω του. Ασυμβίβαστος και οραματιστής, με το ιδεώδες μιας δίκαιης κοινωνίας. Υπήρξε σε όλη τη διάρκεια της ζωής του σεμνός, σοβαρός και βαθιά ευγενής, με μιαν απέραντη τρυφερότητα για τον άνθρωπο, κυρίως για τους αδικημένους του πλανήτη. Είμαι λοιπόν ευλογημένος. Γιατί όχι μόνο τον γνώρισα από κοντά, αλλά και φέρω με ιδιαίτερη υπερηφάνεια ένα από τα πιο πολύτιμα μετάλλια που με αξίωσε αυτή η ζωή: το γεγονός ότι ο υπέροχος αυτός άνθρωπος με τίμησε με τη στενή τρυφερή, γενναιόδωρη, αδιαπραγμάτευτη και ανυστερόβουλη φιλία του. Δεν βρίσκω πιο κατάλληλο τρόπο να κλείσω αυτή την ελάχιστη εισαγωγή της αγάπης και της συγκίνησης παρά με τα ίδια λόγια με τα οποία ο σαιξπηρικός Μάρκος Αντώνιος αποχαιρετά τον νεκρό Ιούλιο Καίσαρα: thou Art the ruins of the noblest man / that ever lived in the tide of times», κατέληξε ο κ. Κυριακίδης, εισπράττοντας το θερμό χειροκρότημα του κοινού της αίθουσας.