Πριν χρόνια, στην επιστροφή μου από το Μόλυβο, ένα Αυγουστιάτικο απόγευμα Κυριακής, με παρέα τη ζωγράφο Καίτη Δημητρίου, διαλέξαμε τη σκιά της μουριάς του καφενείου στους Λάμπου Μύλους για ξαπόσταμα και φαί. Μαζί με όλα τα γνωστά και καλομαγειρεμένα πιάτα , ξεχώρισα τις μελιτζάνες ιμάμ με χάχλες (πλασμένος τραχανός σε κουπίτσες) που είχαν χυλώσει καθώς είχαν τραβήξει όλα τα ζουμάκια του λαδερού πιάτου. Έκτοτε αυτό το ίδιο πιάτο , δεν το ξαναβρήκα πουθενά , όσο και αν ρωτούσα στα παραδοσιακά καφενεδάκια –κυρίως της Αγίας Παρασκευής –απ΄όπου προέρχεται και η συνταγή»
Χρόνια μετά, η φίλη μου Αναστασία με πήγε στους Λάμπου -Μύλους , αυτή τη φορά στο «Ξανά Μανά» λίγο ακριβώς πιο πάνω από το παλιό και αγαπημένο καφενείο που το θυμάμαι από τα παιδικά μου χρόνια, όταν πηγαίναμε στο Σίγρι με τον φορτωμένο γαλάζιο σκαραβαίο του μπαμπά και κάναμε την πρώτη στάση για ντόπια γκαζόζα και λεμονάδα με ανθρακικό.
Στo «Ξανά Μανά», πας ξανά μανά
Μας υποδέχτηκε η Στεφανία. Ένα χαμογελαστό πρόσωπο με εγκάρδια χειραψία που μας τακτοποίησε στη βεράντα και στο πιο δροσερό τραπεζάκι.
Η έκπληξη μου ήταν μεγάλη όταν είδα στον κατάλογο αυτό το υποτιμημένο πιάτο και ξαναγεύτηκα τις μελιτζάνες και τον τραχανό σαν μια εμπειρία του παρελθόντος που κατάφερε να ξυπνήσει τους ίδιους γευστικούς κάλυκες στον ουρανίσκο μου.
Η συνέχεια της βραδιάς ήταν μια γαστριμαργική εμπειρία, με καλοψημένα κρεατικά και με σαλάτες και ορεκτικά, σαν να τα ‘χεις φτιάξει σπίτι σου.
Η Στεφανία συχνά –πυκνά έρχονταν διακριτικά για να μας ρωτήσει αν όλα είναι εντάξει και αν η ίδια ανταποκρίθηκε στις προσδοκίες μας καθώς η φίλη μου Αναστασία , ως γνωστόν ξέρει να τρώει πολύ καλά …
Κάπως έτσι και μιλώντας για τις συνταγές αλλά και για την αγάπη της Στεφανίας για τη μαγειρική , έμαθα και για την ιστορία της λαδερής μελιτζάνας και της συνταγής της , που την είχα δοκιμάσει κοντά δέκα χρόνια πριν, από τα χέρια της μητέρας της Στεφανίας, Μαρίας.
Οι συναρπαστικές ιστορίες , της νέας και δραστήριας Στεφανίας σε συνδυασμό με το αεράκι του κάμπου και τις τρυφερές μπουκιές του ντόπιου κρέατος , μας έκαναν να βιώσουμε και πάλι μια εμπειρία με άξονα τον άνθρωπο και την αγάπη του για αυτό που κάνει .
Στο προηγούμενο καφενείο, η κολώνα της επιχείρησης και μέχρι σήμερα γνώστρια της τοπικής κουζίνας Μαρία Παλιβάνη και μητέρα της , της έδωσε όλες τις βάσεις , ενώ αργότερα η πεθερά της , από την Αγία Παρασκευή, την έκανε ξεφτέρι στα παραδοσιακά γλυκά.
Το μικρόβιο όμως της Στεφανίας που έμαθε μαγειρική στα 14 της , την έκανε να εμπλουτίσει τις γνώσεις της και να αρχίζει να εξελίσσεται, με βάση τα γούστα τα δικά της και στη συνέχεια-ενώ καθιερώνονταν οι γεύσεις- των πελατών της .
Τι ξεχωρίσαμε
Το δικό της, ξύδι μπαλσάμικο με πετιμέζι που κάνει η ίδια, τόσο νόστιμο που κάνει στις φρέσκες σαλάτες τη διαφορά.
Μαλένγκα στα κάρβουνα , μοσχαράκι στιφάδο και χρυσοτηγανισμένες πατάτες, τα παστουρμαδοπιτάκια με την βελουδένια γέμιση και την αφράτη χειροποίητη ζύμη , μια άλλη ευφάνταστη συνταγή , όπως και η κοτοσαλάτα με τη γεύση καπνιστού κρέατος και τις πολύχρωμες πιπεριές , είναι μερικά από αυτά τα ιδιαίτερα που δοκιμάσαμε.
Αν όμως θα έπρεπε να έχουν ένα οικογενειακό σουξέ αυτό είναι το ψήσιμο των κρεάτων που το καθένα ωριμάζει στην ώρα του , ενώ η ψησταριά ανεβοκατεβαίνει στο αναμμένο κάρβουνο ανάλογα με το πάχος και το είδος του , βάση των οδηγιών του Γιώργου Διαμαντή του « ψήστης της καρδιάς μας», όπως μας είπε χαρακτηριστικά η Στεφανία , για το σύζυγο της.
Κάθε πρωί , η ίδια διαλέγει την πρώτη ύλη και αποφασίζει για το τι θα μαγειρέψει με αγάπη ώστε να ενισχύσει και άλλο, το ήδη πλούσιο μενού. Όταν βρίσκει χρόνο και ντόπια φρούτα , φτιάχνει τα υπέροχα γλυκά του κουταλιού όπως καρπούζι, δαμάσκηνο , φιστίκι και βύσσινο που το τρατάρει πλουσιοπάροχα, στο τέλος του γεύματος.
Βοηθός σε όλη τη δράση για την καλή λειτουργία , ο μπαμπάς Παναγιώτης ως παλιός καφετζής που αναλαμβάνει τους πρωινούς καφέδες στους λιγοστούς συντοπίτες.
Το «Ξανά Μανά», που πήρε το όνομά του ως μια δραστηριότητα που συνεχίστηκε και πάλι , με μια συνέπεια στο χρόνο και στην αγάπη για την διατήρηση της τοπικής κουζίνας , είναι ένα σημείο , όπου κυρίως οικογένειες επιλέγουν να φάνε νόστιμα και ήσυχα σε ένα φιλόξενο περιβάλλον με σήμα κατατεθέν το χαμόγελο της Στεφανίας .
«Ξανά Μανά» Λάμπου Μύλοι 22510- 96156 6934857108
@Χρυσό αστέρι για τη φιλοζωία των ιδιοκτητών και τα περιποιημένα ζωάκια που φροντίζουν.