Ποιος θέλει να θυμάται ότι είχαμε κατακτητές; Ποιος θέλει να θυμάται ότι είχαμε βασιλιάδες; Και ότι ο βασιλιάς είπε: «Η Λέρος συμπληρώνει τη Μακρόνησο. Και πολλά θα είναι τα παιδιά και στα δυο νησιά που θα σωθούν από τα νύχια του κομμουνισμού και του εγκλήματος» (11.3.1950); Ποιος θέλει να θυμάται ότι είχαμε Αποικία Ψυχασθενών; Και ότι ανίδεοι άνθρωποι ήταν υπεύθυνοι για την περίθαλψή τους; Ποιος θέλει να θυμάται ότι τη δεκαετία του 1970 είχαμε εξόριστους; Ποιος θέλει να θυμάται τα hot spot?
Σημασία δεν έχει ποιος θέλει να θυμάται αλλά να μην σβήσουν οι μνήμες.
Έτσι αύριο στη Λέρο, στο χώρο των Λεπίδων στις 23 Αυγούστου και ώρα 10 το πρωί θα γίνει ξενάγηση από τον ψυχίατρο Γιάννη Λουκά και την ιστορικό Τασούλα Βερβενιώτη. Τα Λέπιδα και ο Άη Γιώργης βρίσκονται απέναντι από το Λακκί .Ήταν Ναυτική & Αεροπορική Βάση των Ιταλών για την Α. Μεσόγειο (Ιταλοκρατία: 1912- ΒΠΠ, π. 30.000 στρατό). Τα μεγάλα και επιβλητικά αυτά κτίρια, μετά την ενσωμάτωση χρησιμοποιήθηκαν για Βασιλικές Τεχνικές Σχολές Λέρου (από το 1949 έως τα μέσα της δεκαετία του 1960), έγιναν αποικία Ψυχοπαθών Λέρου / Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Λέρου / Κρατικό Θεραπευτήριο – Κέντρο Υγείας Λέρου (από το 1957 έως σήμερα), ήταν τόπος εγκατάστασης πολιτικών εξορίστων (στη Χούντα: 1967-1974) / ‘απλοί’ αριστεροί και από το 2015 ως σήμερα προσφυγικός καταυλισμός /hotspot: κέντρο καταγραφής και ταυτοποίησης προσφύγων
Φωτογραφία: ένα από τα κτίρια που ήταν ιταλικοί στρατώνες, μετά χρησίμευσε για κοιτώνες των μαθητών των Βασιλικών Τεχνικών Σχολών, των ψυχικά ασθενών και των εξόριστων.
Τόπος συνάντησης: Αη Γιώργης Λέπιδα ή 16ο περίπτερο.