Search

Υδάτινες ιστορίες στο Τσαρσί Χαμάμ: Η χαρακτική μνήμη της Φανής Αχειμάστου (Ως 5-8)

Μια σπουδαία εμπειρία είχαν όσοι παραβρέθηκαν στα εγκαίνια της έκθεσης της Φανής Αχειμάσου “Υδάτινα Χαρακτικά” την περασμένη Πέμπτη στον μοναδικής ομορφιάς χώρο του Λουτρού της Αγοράς, γνωστού περισσότερο ως Τσαρσί Χαμάμ αντιπροσωπευτικό έργο κοσμικής αρχιτεκτονικής της Οθωμανικής περιόδου του νησιού. Η χαράκτρια, μίλησε για την πηγή έμπνευσής της που εξακολουθεί να είναι η Λέσβος του Τεριάντ ενώ έκανε μια μικρή επίδειξη της τεχνικής της ξυλογραφίας. Προτού το πολυπληθές κοινό έρθει σε επαφή με τα έργα της Φανής Αχειμάστου, που απλώθηκαν στους τρεις μοναδικούς χώρους του Τσαρσί Χαμά,  η καλλιτέχνης μίλησε για τη μέθοδο της εγχάραξης πάνω σε ξύλινη επιφάνεια ανάγλυφων αναπαραστάσεων έχοντας μαζί της τις διαφορετικές μίτρες που απαιτούνται για κάθε ένα από τα χρώματα, ενώ εξήγησε πως ήρθε σε επαφή με τον κόσμο της χαρακτικής.

“Είχα την ευκαιρία σε νεαρή ηλικία να επισκεφθώ το Μουσείο του Στρατή Ελευθεριάδη Τεριάντ, το οποίο μου είχε κάνει μεγάλη εντύπωση. Αργότερα, σε ηλικία 19 ετών πήγα στη Ρώμη για να σπουδάσω διακοσμητική ζωγραφική στην Καλών Τεχνών. Εκεί έγινε και η πρώτη επαφή με την τέχνη της χαρακτικής. Ο πειραματιστής χαράκτης Franco berdini μου μετέδωσε έναν πραγματικό έρωτα για την χαλκογραφια. Κατά την διάρκεια των σπουδών μου στη Ρώμη και μελετώντας ιστορία τέχνης, συνειδητοποίησα πως όλους αυτούς τους σπουδαίους ζωγράφους που μελετούσα. (Picasso, Henri Laurels,Henri Μatisse, Joan Miro, Sagal )τους είχα …πρωτοσυναντήσει στο μουσείο Τεριάντ εδώ στον τόπο μου! Αυτό το όφειλα πρώτον στο πείσμα του Στρατή Ελευθεριάδη να φωτίσει αυτόν τον τόπο και τους κατοίκους του και να τον φέρει σε επαφή με σπουδαίους ζωγράφους παγκόσμιος και δεύτερων στην ιδιαιτερότητα της τέχνης της χαρακτικής, η οποία με τα αριθμημένα αντίτυπα, δίνει την δυνατότητα ένα έργο να βρίσκεται στο Παρίσι και συγχρόνως στη Μυτιλήνη. Έτσι εκτίμησα την χαρακτική και μερικά χρόνια αργότερα αποφάσισα να σπουδάσω αποκλειστικά χαρακτική και όλες τις τεχνικές της στην καλών τεχνών της Αθήνας”.

Τα έργα της έκθεσης ΥΔΑΤΙΝΑ ΧΑΡΑΓΜΑΤΑ, που θα διαρκέσει έως  τις 5/8 στο Τσαρσί Χαμάμ αναδίδουν την αίσθηση που προκαλεί στον άνθρωπο η διαμονή σε μια μεγαλούπολη, η έλλειψη της φύσης, η απομόνωση, η διαφυγή. Το ονειρικό στοιχείο και ο σουρεαλισμός φλερτάρουν πάντα με τα έργα της σε μια ευμετάβλητη ισορροπία με το συναίσθημα.

“Τα έργα αυτής της έκθεσης χωρίζονται σε δύο περιόδους”, εξηγεί η Φανή Αχειμάστου. Στην πρώτη αίθουσα θα δείτε τα έργα της τελευταίας περιόδου. Είναι πολύ έντονο το συναίσθημα της μοναξιάς στην πόλη, της έλλειψης της φύσης, της απομόνωσης του ανθρώπου στη μεγαλούπολη,της διαφυγής. Και αυτό γιατί είναι έργα που έχουν γίνει την περίοδο της διαμονής μου στην Αθήνα και βγαίνει στο έργο η νοσταλγία του νησιού. Στα υπόλοιπα έργα κυριαρχεί η διάθεση του ανθρώπου να αφήσει χρόνο στο όνειρο..Το ανέφικτο. Το μη πραγματικό, το σουρεαλιστικό. Μια διάθεση επιστροφής του ανθρώπου στην παιδική ηλικία”

 

 

Η έκθεση θα λειτουργεί καθημερινά ως τις 4 /8 από τις 9π.μ.ως τις 4μ.μ εκτός Τρίτης