Τρεις προκλήσεις σε τρεις μέρες. Τον χορό άνοιξε ο Ερντογάν θέτοντας εδαφικό ζήτημα με την αμφισβήτηση της Συνθήκης της Λωζάνης. Τη σκυτάλη πήραν οι κεμαλιστές, βάζοντας στο στόχαστρο τουλάχι-στον 16 ελληνικά νησιά. Ακολούθησε το τουρκικό ΥΠΕΞ, προσφέρο-ντας κάλυψη σε όλες τις «γκρίζες» διεκδικήσεις
Είχαν προηγηθεί οι δηλώσεις του ισλαμιστή Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν την Πέμπτη (περί νησιών που δεν θα έπρεπε να έχουν δοθεί στην Ελλάδα με τη Συνθήκη της Λωζάνης), και του ηγέτη της κεμαλικής αντιπολίτευσης Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου την Παρασκευή (περί τουλάχιστον 16 νησιών που κατέχονται παρανόμως από την Ελλάδα στο Αιγαίο).
Το μπαράζ των τριών διαδοχικών τουρκικών προκλήσεων σε μόλις τρεις ημέρες έμελλε να επισφραγιστεί το περασμένο Σάββατο… διά της διπλωματικής οδού, περνώντας από το μέτωπο της εσωτερικής πολιτικής αντιπαράθεσης σε εκείνο της επίσημα εκφρασμένης κυβερνητικής γραμμής.
Με ανακοίνωση που εξέδωσε το τουρκικό ΥΠΕΞ αγκαλιάζει ουσιαστικά όλες τις γκρίζες διεκδικήσεις ισλαμιστών και κεμαλιστών:
Αμφισβητεί απερίφραστα «την κυριότητα ορισμένων νησίδων και βραχονησίδων στο Αιγαίο». Υποστηρίζει «ότι δεν υπάρχουν μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδας θαλάσσια σύνορα που να έχουν καθοριστεί με διεθνή συμφωνία που έχει ισχύ». Και σαν κερασάκι στην τούρτα του αναθεωρητισμού, υπογραμμίζει με τρόπο προβοκατόρικο ότι όλα τα παραπάνω ζητήματα (σ.σ.: η κυριότητα νησίδων και τα σύνορα) «εξετάζονται στο πλαίσιο των υφιστάμενων μηχανισμών διαλόγου με την Ελλάδα», αφήνοντας δηλαδή να εννοηθεί ότι η ελληνική πλευρά όντως… τα συζητάει.
Σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου
Η ελληνική διπλωματία σπεύδει ωστόσο να απορρίψει κάθε τέτοια υπόνοια, καταλογίζοντας παράλληλα στην Τουρκία «αναθεωρητικές λογικές» που «οδηγούν σε αρνητικές ατραπούς» και «συμπεριφορές αντίθετες προς το Διεθνές Δίκαιο που σε καμία περίπτωση δεν αρμόζουν σε ευρωπαϊκή χώρα». «Υπενθυμίζουμε ότι το μοναδικό αντικείμενο των διερευνητικών επαφών (σ.σ.: μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας) ήταν και είναι η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας, σύμφωνα με τις προβλέψεις και τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου», σημειώνει σε ανακοίνωση που εξέδωσε χθες το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών.
«Η Τουρκία οφείλει να συνειδητοποιήσει ότι ο πλήρης σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου αποτελεί conditio sine qua non για το αν και κατά πόσον ένα κράτος αξίζει να συγκαταλέγεται μεταξύ των δημοκρατικώς οργανωμένων μελών της Διεθνούς Κοινότητας», είχε διακηρύξει νωρίτερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος από την Καλαμάτα, κατά τα αποκαλυπτήρια του Μνημείου Μικράς Ασίας και Μικρασιατών.
Απαράδεκτες αντιλήψεις
Για «απολύτως απαράδεκτες και προκλητικές αντιλήψεις που είναι αντίθετες με το διεθνές δίκαιο και τις αρχές της καλής γειτονίας», μίλησε από την πλευρά της η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κυρία Φώφη Γεννημάτα, σχολιάζοντας τις τελευταίες εξελίξεις.
Η ρητορική της Τουρκίας περί γκρίζων ζωνών αμφισβητούμενης κυριαρχίας στο Αιγαίο δεν είναι, βέβαια, κάτι νέο. Ο τρόπος ωστόσο με τον οποίο η συγκεκριμένη ρητορική επανέρχεται στην… ημερήσια ατζέντα, υπό το πρίσμα μιας αναζωπυρωμένης μετα-πραξικοπηματικής κόντρας μεταξύ ισλαμιστών και κεμαλιστών, δημιουργεί έντονο προβληματισμό αναφορικά με το πού μπορεί να φτάσουν τα πράγματα.
«Το γεγονός ότι θέμα Αιγαίου μπαίνει στον δημόσιο διάλογο της Τουρκίας είναι εξέλιξη που οφείλουμε να αξιολογήσουμε με ιδιαίτερη προσοχή και σοβαρότητα», υπογραμμίζει χαρακτηριστικά με χθεσινή του δήλωση ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ Γιώργος Κουμουτσάκος.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΚΑΦΙΔΑΣ
Πηγή:Εθνος