Τη Δευτέρα του Πάσχα, 21 Απριλίου, στις 12:00 το μεσημέρι, στον προαύλιο χώρο του Δημοτικού Σχολείου Άγρας, ζωντανεύει το έθιμο της Κούνιας με παραδοσιακά εδέσματα, ζωντανή μουσική και χορευτικά από τον Πολιτιστικό Σύλλογο «Μακαρέας Άγρας».
Ένα έθιμο με αρχαιοελληνικές ρίζες, χριστιανικό συμβολισμό και κοινωνική διάσταση ζωντανεύει ξανά στην Άγρα, μέσα από μουσική, χορό και παραδοσιακά δρώμενα.
Η Λέσβος δεν είναι απλώς ένας τόπος με φυσική ομορφιά και γαστρονομικούς θησαυρούς — είναι ένα νησί που κρατά ζωντανή την πολιτιστική του ταυτότητα μέσα από αυθεντικά έθιμα. Ένα από αυτά είναι και το παραδοσιακό έθιμο της Κούνιας, το οποίο τη Δευτέρα του Πάσχα θα αναβιώσει στην Άγρα Λέσβου, γεμίζοντας το χωριό με μουσική, χορό, συμβολισμούς και παραδοσιακά εδέσματα.
Αν ψάχνεις κάτι αυθεντικό, ριζωμένο στην ιστορία και ταυτόχρονα τόσο ζωντανό όσο ένα παραδοσιακό πανηγύρι, τότε κράτα αυτή τη μέρα και βρες τον δρόμο για την Άγρα.
Το έθιμο της Κούνιας στην Άγρα έχει τις ρίζες του στην αρχαία ελληνική «αιώρα», τελετή προς τιμήν του Διονύσου την άνοιξη. Η κίνηση της κούνιας προς τον ουρανό συμβόλιζε την αναγέννηση της φύσης και την καλή τύχη, στοιχεία που «παντρεύτηκαν» αργότερα με τον χριστιανικό συμβολισμό της Ανάστασης.
Το ανέβασμα της κούνιας αντιπροσωπεύει τον Χριστό που ανεβαίνει στον Ουρανό, ενώ το κατέβασμα τη θεία κάθοδό Του στη Γη. Ένα παραδοσιακό έθιμο με πνευματική, πολιτιστική και κοινωνική σημασία.
Πέρα από τους συμβολισμούς, η κούνια της Άγρας ήταν και είναι μια στιγμή… ρομαντικής ευκαιρίας. Οι νέοι του χωριού προσκαλούσαν τις κοπέλες που τους ενδιέφεραν να καθίσουν στην κούνια μαζί τους – μια σιωπηρή υπόσχεση και δήλωση πρόθεσης για γάμο. Όσοι δε βρίσκονταν στην κούνια, τραγουδούσαν τα παραδοσιακά τραγούδια της κούνιας, μετατρέποντας τη στιγμή σε σκηνικό από ταινία εποχής.