Είναι σχεδόν αδύνατο να μην παρατηρήσεις αυτόν τον γαλάζιο γίγαντα που στέκει αγέρωχος 138 ολόκληρα χρόνια σε έναν δρόμο που έχει “δει” δεκάδες αλλαγές.
Πρόκεται για διώροφη αρχοντική κατοικία, κατασκευασμένη το 1887 από τον πρώτο Δήμαρχο της Μυτιλήνης Κωνσταντίνο Καβέτσο. Την κατοικία σχεδίασε ο αρχιτέκτονας Αργύρης Αδαλής και η ανέγερση της διήρκησε δύο χρόνια με υλικά κατασκευής που προέρχονταν εξ’ ολοκλήρου από την Αίγυπτο. Η ιδιοκτησία παραμένει σε απογόνους της αρχικής οικογένειας.
Το κτίριο μαζί με την βοτσαλωτή αυλή του είναι σήμερα χαρακτηρισμένο ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο και έργο τέχνης από το Υπουργείο Πολιτισμού, ενώ λειτουργεί τα τελευταία χρόνια ως ξενώνας ανηλίκων αιτούντων άσυλο.
Το κτίριο είναι κατασκευασμένο από φέρουσα λιθοδομή και στεγάζεται με ξύλινη κεραμοσκεπή με γαλλικά κεραμίδια, εγκιβωτισμένη σε συνεχές περιμετρικό στηθαίο. Η κάτοψή του είναι ορθογωνική, με τον όγκο του εσωτερικού κλιμακοστασίου να εξέχει στην πίσω πλευρά. Στην πίσω όψη έχει κατασκευαστεί μεγάλη προσθήκη από οπλισμένο σκυρόδεμα, ξένη προς της αρχική μορφολογία του κτιρίου.
Η κατοικία οργανώνεται σε τρία επίπεδα: χαμηλωμένο ισόγειο με βοηθητικές λειτουργίες, υπερυψωμένο ισόγειο με χώρους υποδοχής και διαμονής, και όροφος με χώρους ύπνου. Οι χώροι της κατοικίας παρουσιάζουν τυπική τριμερή διάταξη, εκατέρωθεν των μεγάλων κεντρικών χολ. Στο εσωτερικό υπάρχει δεύτερη ξύλινη είσοδος με υαλοστάσια που λειτουργεί ως ανεμοφράκτης. Διατηρείται επίσης ο πλούσιος ζωγραφικός διάκοσμος στους επίσημους χώρους υποδοχής, με οροφογραφίες που αναπαριστούν έρωτες και νύμφες.
Η πρόσβαση στην κατοικία γίνεται διαμέσου βοτσαλωτής αυλής με φυτική παράσταση που αναγράφει την ημερομηνία 1887, και μέσω δύο ευθύγραμμων κλιμακοστασίων, τοποθετημένων εκατέρωθεν του κεντρικού κατακόρυφου άξονα της πρόσοψης. Τα κλιμακοστάσια οδηγούν σε βεράντα υποδοχής και στην κεντρικά τοποθετημένη είσοδο της κατοικίας, με τοξωτό υπέρθυρο και σταθερό φεγγίτη με έγχρωμα υαλοστάσια. Τον άξονα της εισόδου τονίζει στην όψη το μεγάλο ξύλινο σαχνισί που προβάλει στον όροφο, στηριζόμενο σε καμπυλόσχημα κτιστά φουρούσια. Τα ανοίγματα του ισογείου φέρουν λιτή επίστεψη με προεξέχον γείσο, ενώ αυτά του ορόφου διαφοροποιούνται και στέφονται με ανάγλυφο φυτικό μοτίβο και διακοσμητικό «κλειδί». Όλες οι όψεις είναι λιτά διαμορφωμένες με κεντρικό κατακόρυφο άξονα συμμετρίας. Στην πίσω όψη διατηρείται το ιδιαίτερο υψίκορμο τοξωτό άνοιγμα για τον φωτισμό του κλιμακοστασίου που συναντάται συχνά σε κατοικίες της οθωμανικής περιόδου.
Πληροφορίες -φωτογραφικό υλικό https://visitnorthaegean.gr/