Search

Δέκα χρόνια “Μουσικές αυλές” στην Ικαρία

Είναι οι μέρες που πολλοί “Μυτιληνιοί” μουσικοί ταξιδεύουν σε ένα άλλο άλλο αγαπημένο νησί της γραμμής… Στην Ικαρία. Ο λόγος είναι ένα φεστιβάλ που φέτος κλείνει δέκα χρόνια παρουσίας.Οι Μουσικές Αυλές είναι ένα μουσικό σεμινάριο που διοργανώνεται κάθε καλοκαίρι στις Ράχες Ικαρίας,  συμπληρώνοντας πλέον πάνω απο δέκα χρόνια παρουσίας.

Το επίκεντρο του σεμιναρίου είναι το μεγάλο προαύλιο της εκκλησίας του Αι Γιάννη, οικισμού του κεντρικού χωριού Χριστός στο βορειοδυτικό τμημα της Ικαρίας.
Τα εργαστήρια του σεμιναρίου φιλοξενούνται στις αυλές των σπιτιών της γειτονιάς γύρω από την εκκλησία -εξ’ ου και η ονομασία «Μουσικές Αυλές».

Το σεμινάριο προετοιμάζεται και διοργανώνεται κάθε χρόνο χωρίς αναθέσεις και χωρίς χορηγίες, αποκλειστικά και μόνο χάρη στην προσωπική δουλειά των μελών της Κίνησης Πολιτών Ραχών Ικαρίας, ύστερα από αποφάσεις που λαμβάνονται από κοινού σε τακτικές συνελεύσεις.

Κίνητρο όλων είναι η αγάπη για τη μουσική, καθώς και η διάθεση επικοινωνίας με άλλους ανθρώπους από την Ελλάδα και τον υπόλοιπο κόσμο, που θέλουν να συνευρεθούν για να παίξουν μουσική, να διευρύνουν τις γνώσεις τους και να μοιραστούν εμπειρίες.

Έτσι ξεκίνησαν οι Μουσικές Αυλές το 2012, στην αρχή με τρία μόνο μουσικά εργαστήρια, ενώ οι μαθητές ήταν κυρίως μέλη της Κίνησης Πολιτών και μερικοί άλλοι Ικαριώτες που έπαιζαν κάποιο μουσικό όργανο.

Τα τελευταία χρόνια διοργανώνουν και χειμερινό μουσικό σεμινάριο, τα Μουσικά Τζάκια.

Πάντα με κεντρικό άξονα την ανατολική μουσική παράδοση, αγκαλιάζοντας παράλληλα και άλλα μουσικά είδη, από τότε ως σήμερα, το μουσικό σεμινάριο Ικαρίας μεγάλωσε, άπλωσε ρίζες και ωρίμασε χάρη στη συμμετοχή πολλών μαθητών από την Ελλάδα και το εξωτερικό, καθώς και την αμείωτη, θερμή υποστήριξη σπουδαίων δασκάλων.

Δείτε εδώ το φετινό πρόγραμμα:

https://www.musicalyards.gr

Λιγα λόγια για την Κίνηση Πολιτών Ικαρίας

Η Κίνηση Πολιτών Ραχών Ικαρίας είναι ένας πολιτιστικός-πολιτικός σύλλογος που ιδρύθηκε το 1990 από άτομα που ασφυκτιούσαν στο κομματικό πολιτικό πλαίσιο που επικρατούσε εκείνη την εποχή στην Ικαρία.

Η αυτοοργάνωση, η αλληλεγγύη, η αντίσταση «σ’ αυτά που σχεδιάζονται για μας, χωρίς εμάς», η προάσπιση της διαφορετικότητας, η αγάπη για την φύση και η στράτευση με σκοπό την προστασία της, η ευαισθητοποίηση για την ερημοποίηση του νησιού εξαιτίας της υπερβόσκησης, καθώς και γενικότερα περιβαλλοντικά και κοινωνικά θέματα ήταν αυτά που τέθηκαν εξ αρχής ως κύριοι σκοποί των δράσεων του νέου σχήματος. Περισσότερα εδώ

https://www.musicalyards.gr/?section=2073&language=el_GR