Η Διεθνής Οργάνωση Βιβλίων για τη Νεότητα/ΙΒΒΥ (σε 80 χώρες) με το ελληνικό της τμήμα Κύκλος του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου, απένειμε την Τρίτη 2 Απριλίου, στην εκδήλωση για την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου, το βραβείο «Βασίλης Αναγνωστόπουλος»-2024,στην καθηγήτρια του Γυμνασίου και Λυκείου Πέτρας Λέσβου, Παναγιώτα Ι. Θηβαίου-Παπαθεράπων.
Το βραβείο αυτό απονέμεται σε εν ενεργεία εκπαιδευτικό δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, που δείχνει έμπρακτα και αποτελεσματικά το ενδιαφέρον της/του για τη Φιλαναγνωσία και τη Νεανική Λογοτεχνία. Αθλοθέτης του βραβείου είναι οι Εκδόσεις ΜΙΝΩΑΣ προς τιμήν της ιδρύτριάς του Μαίρης Κωνστανταροπούλου, με έπαθλο βιβλία αξίας 300 ευρώ.
Η προσπάθεια της καθηγήτριας Παναγιώτας Ι. Θηβαίου-Παπαθεράπων να φέρει τις μαθήτριες και τους μαθητές κοντά στο βιβλίο, ξεκίνησε συστηματικά το 2008, όταν επιτυχώς διεκδίκησε την ίδρυση της Σχολικής Βιβλιοθήκης Γυμνασίου Πέτρας, από το πρόγραμμα του Υπουργείου Παιδείας «Ιαλυσός».
Εδώ και πολλά χρόνια, η εκπαιδευτικός εθελοντικά και πέραν του ωραρίου της, λειτουργεί τη Σχολική Βιβλιοθήκη, προωθώντας τη φιλαναγνωσία μέσω του δανεισμού βιβλίων σε μαθήτριες/-ές, εκπαιδευτικούς, γονείς και πολίτες των γύρω περιοχών. Στόχος της είναι η καλλιέργεια της φιλαναγνωσίας σε συνδυασμό με δημιουργικές μαθητικές εργασίες εμπνευσμένες από το έργο τοπικών, κυρίως, συγγραφέων. Με προσωπική της πρωτοβουλία έχει εκδώσει δύο βιβλία με εργασίες των παιδιών του Γυμνασίου και Λυκείου Πέτρας, στη Βιβλιοθήκη: Τα παιδιά συνομιλούν με τον Στράτη Μυριβήλη, ΑΦΙΕΡΩΜΑ-50 χρόνια χωρίς τον Στράτη Μυριβήλη (σχ. έτος 2018-2019) και Ο Αργύρης Εφταλιώτης καλωσορίζει τα παιδιά στην Ευθαλού, ΑΦΙΕΡΩΜΑ-100 χρόνια μνήμης Αργύρη Εφταλιώτη (σχ. έτος 2023-2024).
Φέτος, με τις μαθήτριες και τους μαθητές του Λυκείου Πέτρας συμμετέχει στο Διανησιωτικό Κινηματογραφικό Φεστιβάλ «CINEμάθεια, 2023-2024», με την ταινία μικρού μήκους ΑΡΓΥΡΗΣ ΕΦΤΑΛΙΩΤΗΣ, ΓΥΡΙΣΜΟΣ ΣΤΟ ΜΟΛΥΒΟ, Αφιέρωμα-100 χρόνια μνήμης Αργύρη Εφταλιώτη.
Η Παναγιώτα Ι. Θηβαίου-Παπαθεράπων, πτυχιούχος Αγγλικής και Ελληνικής Γλώσσας και Φιλολογίας (Φιλοσοφική Σχολή Αθηνών), με Μάστερ στη Γλωσσολογία και τη Σύγχρονη Αγγλική Γλώσσα (Πανεπιστήμιο Νόττινχαμ Αγγλίας), και με καταγωγή από τη Μήθυμνα, έχει υπηρετήσει, επίσης, τη Δημόσια Ιστορική Βιβλιοθήκη Μήθυμνας «Αργύρης Εφταλιώτης» (έτος ίδρυσης 1859), από τη θέση της προέδρου του Εφορευτικού Συμβουλίου (2008-2017). Καταθέτοντας τεκμηριωμένα αιτήματα στο Υπουργείο Παιδείας, πέτυχε τον χαρακτηρισμό της Βιβλιοθήκης ως Ιστορικής (10η στην Ελλάδα), καθώς και την προσθήκη του ονόματος του Μηθυμναίου δημοτικιστή λογοτέχνη Αργύρη Εφταλιώτη, στην επωνυμία της. Κατά την προεδρία της, μέσω του προγράμματος Ψηφιακός Ηρόδοτος (Interreg, 2007-2014) ψηφιοποιήθηκαν παλαιά βιβλία, εφημερίδες και περιοδικά, το Αρχείο της Βιβλιοθήκης, το προσωπικό Αρχείο Αργύρη Εφταλιώτη, που της εμπιστεύθηκε ο δήμαρχος Μήθυμνας Κώστας Δούκας, καθώς και ένα ζευγάρι γυαλιά του λογοτέχνη Στράτη Μυριβήλη, που της εμπιστεύθηκαν η κόρη του Δροσούλα και η εγγονή του Χριστίνα Αγγελοπούλου και εκτίθενται στη Βιβλιοθήκη.
Η εκπαιδευτικός συνέγραψε τα πρώτα βιβλία για τη Βιβλιοθήκη της Μήθυμνας. Για τους ενήλικες, το βιβλίο Δημόσια Ιστορική Βιβλιοθήκη Μήθυμνας «Αργύρης Εφταλιώτης» (Ψηφιακός Ηρόδοτος, 2015), και για τα παιδιά, το βιβλίο Η Οριέττα και ο Αργύρης επισκέπτονται την Ιστορική Βιβλιοθήκη της Μήθυμνας, εικονογραφημένο από παιδιά στη Βιβλιοθήκη. Η συνεισφορά της εκπαιδευτικού στην τοπική κοινωνία υπήρξε σημαντική, καθώς μέσα από πλήθος ποικίλων δράσεων, η Βιβλιοθήκη έγινε χώρος συνάντησης, επικοινωνίας και δημιουργίας για πολίτες διαφορετικών ηλικιών, αλλά και προελεύσεων, διευκολύνοντας την ενσωμάτωσή τους στην ανεκτική κοινωνία της Μήθυμνας.
Με σκοπό τη γνωριμία των εφήβων από διαφορετικές χώρες, ώστε να μπορούν να συνεργάζονται και να συμβιώνουν ειρηνικά ως ενήλικοι πολίτες της Ευρώπης, συμμετείχε στο εξαετές Πρόγραμμα Κινητικότητας Comenius/Leonardo Da Vinci με τίτλο Τρία Σχολεία-Ένας Κόσμος (Ελλάδα, Νορβηγία, Τσεχία) το οποίο απέσπασε το 2001, το Α΄ Βραβείο της Ουνέσκο για την Ειρηνική Συνύπαρξη των Λαών (Unesco Peace Pillar Award).
Μέσω της συνεργασίας της με το Νορβηγικό Πανεπιστήμιο AGDER, από το 1998, προωθεί την ελληνική γλώσσα και τον λεσβιακό/ελληνικό πολιτισμό, δίνοντας διαλέξεις στο παράρτημά του στη Λέσβο (Ιερά Μονή Λειμώνος, Καλλονή). Αλλά και με τις ιδιότητες της Δημοτικής Συμβούλου (1998-2006) και προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου του πρώην Δήμου Μήθυμνας, συνέβαλε στην προώθηση της τέχνης και του πολιτισμού στον τόπο, από τη θέση της υπεύθυνης του Πολιτιστικού Τομέα του δήμου (1998-2002).
Τέλος, στην εκδήλωση της 2ας Απριλίου, η οποία συνδιοργανώθηκε με την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, η Παναγιώτα Ι. Θηβαίου-Παπαθεράπων, δήλωσε: «Αφιερώνω αυτό το βραβείο στις/στους εκπαιδευτικούς που αγωνίζονται με ευσυνειδησία να προσφέρουν στα παιδιά όσα πραγματικά χρειάζονται για το παρόν και το μέλλον τους, καθώς και στα παιδιά που στις μέρες μας ζουν σε εμπόλεμες ζώνες και αγωνίζονται για την επιβίωσή τους».