Ταραμοσαλάτα
Αν υπάρχει ένα πιάτο που σηματοδοτεί την έναρξη της Σαρακοστής, αυτό είναι η ταραμοσαλάτα. Μαζί με τη λαγάνα, αποτελούν τους πρωταγωνιστές του τραπεζιού της Καθαράς Δευτέρας, διατηρώντας μια παράδοση που χάνεται στα βάθη του χρόνου.
Η ταραμοσαλάτα έχει τις ρίζες της στην ελληνική και τη μεσογειακή κουζίνα, με επιρροές από τις παραθαλάσσιες περιοχές όπου ο ταραμάς – δηλαδή το αυγοτάραχο κυρίως του μπακαλιάρου ή του κυπρίνου – ήταν διαδεδομένος. Οι ψαράδες της αρχαιότητας αξιοποιούσαν τα αβγά των ψαριών, συντηρώντας τα σε αλάτι και δημιουργώντας πάστες που αργότερα εξελίχθηκαν σε γευστικές αλοιφές. Στην Ελλάδα, η ταραμοσαλάτα καθιερώθηκε ως βασικό σαρακοστιανό έδεσμα, αποτελώντας μια γευστική και θρεπτική επιλογή κατά τη διάρκεια της νηστείας.
Σήμερα, η ταραμοσαλάτα παραμένει αναπόσπαστο κομμάτι της γαστρονομικής μας κληρονομιάς, απολαμβάνοντας μια θέση στο τραπέζι κάθε Καθαράς Δευτέρας και όχι μόνο.

Εύκολη Συνταγή για Σπιτική Ταραμοσαλάτα
Υλικά:
- 100 γρ. λευκός ή ροζ ταραμάς
- 200 γρ. ψίχα ψωμιού μουσκεμένη και καλά στυμμένη
- 100 ml ελαιόλαδο
- 1 μικρό κρεμμύδι τριμμένο
- Χυμός από 1 λεμόνι
- 50 ml νερό (αν χρειαστεί)
Εκτέλεση:
- Σε πολυκόφτη (ή με μίξερ χειρός), χτυπάμε τον ταραμά με το κρεμμύδι μέχρι να γίνει κρεμώδες.
- Προσθέτουμε την ψίχα του ψωμιού και συνεχίζουμε το χτύπημα.
- Ρίχνουμε σταδιακά το ελαιόλαδο και τον χυμό λεμονιού, μέχρι να αποκτήσει λεία και αφράτη υφή.
- Αν χρειαστεί, προσθέτουμε λίγο νερό για να πετύχουμε την επιθυμητή σύσταση.
- Σερβίρουμε με ελιές και λαγάνα.
Απολαύστε την ταραμοσαλάτα σας ως συνοδευτικό σε κάθε σαρακοστιανό γεύμα, τιμώντας την παράδοση με γεύση και ποιότητα!