Την πρώτη της συγγραφική απόπειρα, “Η Πύρρα και ο Μαγικός χάρτης” παρουσίασε στο αμφιθέατρο Αντώνης Τρίτσης του Πνευματικού Κέντρου Αθηνών η Αντιγόνη Μώρου. Πρόκειται για ένα ταξιδιωτικό μυθιστόρημα με ιστορικές πινελιές που καταφέρνει να συνδυάζει την ιστορία με τον μύθο με τρόπο που κανείς να μην μπορεί να ξεχωρίσει την πραγματικότητα από το μύθο.
Στο μυθιστόρημα ακολουθούμε τη ζωή του γιατρού Δημητρού Καϊτατζίδη και της οικογένειας του, που έχοντας εγκαταλείψει την Πέργαμο αμέσως μετά τον πρώτο διωγμό το 1914, προσπαθούν να συνεχίσουν τη ζωή τους στο νησί της Μυτιλήνης.
Η ζωή στο νησί δεν θα είναι εύκολη καθώς η οικογένεια δεν μπορεί να ξεπεράσει τον χαμό της μικρής τους κόρης Ερατούλας ,η οποία χάθηκε μέσα στον πανικό του ξεριζωμού. Ο Δημητρός ταξιδεύει σε ολόκληρο το νησί για να βοηθά αρρώστους και μαγεμένος από τις ομορφιές της Λέσβου αλλά και την ιστορία των περιοχών του νησιού αποφασίζει πολύ γρήγορα πως πρέπει να χαρτογραφήσει το νησί, το οποίο φαίνεται να έχει πολλές ομοιότητες με την πατρίδα του. Με την αναζήτηση αυτή καταφέρνει να διαπιστώσει και να καταγράψει την ιστορική συνέχεια του αρχαίου κόσμου στο σήμερα . Την αρμονική συμβίωση συμβόλων του παρελθόντος με τον πολιτισμό της εποχής εκείνης, κατανοώντας πως το παρελθόν είναι αναπόσπαστο κομμάτι του παρόντος αλλά και του μέλλοντος και δεν αποβάλλεται ή απορρίπτεται στο όνομα του καινούριου.
Έτσι το βιβλίο αποτελείται από δύο επίπεδα αφήγησης. Το πρώτο, του ήρωα αφηγητή που διηγείται την προσωπική του ιστορία και της οικογενείας του. Το δεύτερο είναι του ταξιδιώτη, ο οποίος μέσα από την προσωπική αναζήτηση καταγράφει τις πολιτιστικές συντεταγμένες του νησιού τις οποίες συγκρίνει με αυτές της Μικρασίας.
Στην παρουσίαση του βιβλίου μίλησαν ο συγγραφέας και φιλόλογος Χρήστος Σταυράκογλου που εξήρε την ικανότητα της συγγραφέως να αναμειγνύει τα ιστορικά στοιχεία με τον μύθο και να δημιουργεί ένα άκρως ενδιαφέρον και αληθοφανές μυθιστόρημα.
Ο κ. Δημήτρης Βανέλλης, σεναριογράφος κόμικ και λογοτέχνης, μίλησε για την απλότητα της γλώσσας και την ευκολία με την οποία το βιβλίο σε “καλεί να το διαβάσεις .Τονίζοντας ακόμα πως πρόκειται για ένα ταξιδιωτικό βιβλίο που συνδυάζει άψογα ιστορικά στοιχεία και μυθοπλασία, ενώ παράλληλα αποτελεί έναν πολιτισμικό χάρτη.
Η επίκουρη καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Αιγαίου στην Κοινωνική Λαογραφία, Μαρία Γκασούκα, επισήμανε πως η έκδοση αυτή είναι μια μορφή αντίστασης στη μιζέρια που επικρατεί στις μέρες. Το πάθος και η γνώση για τη Λέσβο είναι ορατά μέσα στις σελίδες του βιβλίου, ανέφερε η κυρία Γκασούκα, προσθέτοντας ότι αν το διαβάσει κάποιος που δεν έχει επισκεφθεί το νησί θα θεωρήσει που το νησί είναι απέραντο, σαν μια τεράστια ήπειρο.
Σύντομο χαιρετισμό απηύθυναν ο πρόεδρος της ΟΛΣΑ, Χριστόδουλος Τσακιρέλλης και ο Πρόεδρος του Συλλόγου Καλλονιατών, Σταύρος Βαλτάς, οι οποίοι συμφώνησαν ότι η εκδοτική δραστηριότητα είναι απαραίτητη ακόμα και σε καιρούς δύσκολους, καθώς είναι απαραίτητο ο κόσμος να γνωρίζει τους πνευματικούς ανθρώπου του τόπου.
Αποσπάσματα από το βιβλίο διάβασε η ηθοποιός Τερψιχόρη Γκιόκα ,ενώ ο συντονισμός της βραδιάς έγινε από τον Εμμανουήλ Παπουτσή, Γενικό Γραμματέα της ΟΛΣΑ.
Ο Λέσβιοι της Αθήνας ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση της συγγραφέως και γέμισαν την αίθουσα «Αντώνης Τρίτσης», για να στηρίξουν την συντοπίτισσα τους στο νέο της εγχείρημα , ευχόμενοι να έχουν στα χέρια τους σύντομα μια νέα συγγραφική δουλειά.