Σε ένα πρωτοποριακό πιλοτικό πρόγραμμα που ενώνει την παράδοση με την καινοτομία, η Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία (ΑΜΚΕ) ΤΥΤΩ, με την πολύτιμη αρωγή του Ιδρύματος Α. Γ. Λεβέντη, έγραψε ιστορία στη Λέσβο με την επιτυχή τοποθέτηση 15 τεχνητών φωλιών για το είδος Τυτώ, η πρώτη φορά που εφαρμόζεται αυτή η μέθοδος σε τέτοια έκταση στη νησιωτική Ελλάδα. Το διήμερο 14-15 Νοεμβρίου 2024 αποτέλεσε ορόσημο στην πορεία προς ένα πιο βιώσιμο μέλλον για το νησί της Λέσβου.
Η μαγεία της φύσης συνάντησε τον ενθουσιασμό της νέας γενιάς την Πέμπτη 14 Νοεμβρίου στο Πρότυπο Γενικό Λύκειο Μυτιλήνης, όπου περισσότεροι από 150 μαθητές της Β’ Λυκείου μυήθηκαν στα μυστικά αυτού του μαγικού νυκτόβιου πτηνού και τον καθοριστικό της ρόλο στην προστασία της αγροτικής παραγωγής του νησιού από τα ποντίκια. Η ΑΜΚΕ ΤΥΤΩ παρουσίασε το πιλοτικό πρόγραμμα στους μαθητές και ανταποκρίθηκε με ιδιαίτερη χαρά στις απορίες τους. Με πάθος και δημιουργικότητα, οι νέοι πρεσβευτές της ΤΥΤΩ στο νησί δεν περιορίστηκαν στη θεωρία – κατασκεύασαν τη δική τους τεχνητή φωλιά, κατακτώντας επάξια το 1ο βραβείο σε διαγωνισμό του Δήμου Μυτιλήνης. Τώρα, με την τεχνολογία σύμμαχό τους και εμπνευσμένοι από την εκπαιδευτική παρουσίαση, οραματίζονται να γίνουν οι φύλακες-άγγελοι της φωλιάς τους τοποθετώντας σύστημα 24ωρης παρακολούθησης με κάμερα.
Την Παρασκευή 15 Νοεμβρίου η ΑΜΚΕ ΤΥΤΩ υλοποίησε στο μοναδικό Μουσείο Βιομηχανικής Ελαιουργίας Λέσβου επιστημονική ημερίδα για την παρουσίαση του πιλοτικού προγράμματος η οποία σύντομα μετατράπηκε σε μια δυναμική συνάντηση οραματιστών. Εκπρόσωποι της ακαδημαϊκής κοινότητας, του αγροτικού τομέα και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης συνέθεσαν ένα μωσαϊκό γνώσης και εμπειρίας, χαράζοντας νέους δρόμους για τη διεύρυνση του προγράμματος. Η συζήτηση που ακολούθησε ανέδειξε μία κοινή ανάγκη: την προστασία ολοένα και περισσότερων αγροτικών εκτάσεων της Λέσβου μέσω της εγκατάστασης πρόσθετων τεχνητών φωλιών για τις Τυτώ.
Ο Πρόεδρος της ΑΜΚΕ ΤΥΤΩ Δρ. Βασίλειος Μποντζώρλος δήλωσε σχετικά: «Εκφράζουμε τη βαθιά μας ευγνωμοσύνη σε όλους τους συντελεστές αυτής της συλλογικής προσπάθειας: Από τους ενθουσιώδεις μαθητές και τους αφοσιωμένους εκπαιδευτικούς, μέχρι τους οραματιστές επιστήμονες και τους δραστήριους τοπικούς φορείς αλλά κυρίως τους αγρότες του νησιού. Ιδιαίτερη μνεία οφείλεται στο Ίδρυμα Α. Γ. Λεβέντη, του οποίου η γενναιόδωρη υποστήριξη έκανε το όραμά μας αυτό πραγματικότητα».
Με πίστη στο στόχο της και αποφασιστικότητα, η ΑΜΚΕ ΤΥΤΩ προχωρά στην επόμενη φάση του οράματός της. Η εύρεση πόρων για τη διεύρυνση του προγράμματος δεν είναι απλώς ένας στόχος – είναι μια υπόσχεση προς τον αγροτικό κόσμο της Λέσβου για ένα μέλλον όπου η παραδοσιακή γεωργία συναντά την καινοτομία, δημιουργώντας ένα πρότυπο βιώσιμης ανάπτυξης για ολόκληρο το Αιγαίο.
Περισσότερες πληροφορίες για την ΑΜΚΕ ΤΥΤΩ:
Website: tyto.org.gr
Email: info@tyto.org.gr
Τηλέφωνο: 6955 189 898
Λίγα λόγια για την ΑΜΚΕ ΤΥΤΩ
Ο Οργανισμός για τη Διαχείριση και Διατήρηση της Βιοποικιλότητας στα Αγροτικά Οικοσυστήματα «ΤΥΤΩ», ιδρύθηκε τον Ιούλιο του 2020 με στόχο την επανασύνδεση της αγροτικής διαχείρισης με τη διατήρηση της βιοποικιλότητας και την άγρια ζωή.
Με την ίδρυσή της, διακρίθηκε το 2020 με το 1ο βραβείο στον διαγωνισμό Green Ideas Greece που διοργανώθηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα από το Higgs μαζί με το Human Rights 360 και την υποστήριξη του Rockfeller Brothers Fund.
Διακρίθηκε, επίσης, στον βαλκανικό διαγωνισμό Balkan Green Ideas 2020 και μετά από επιλογή συμμετείχε στο 13ο Accelerator πρόγραμμα του οργανισμού Higgsόπου παρακολούθησε με επιτυχία τον 6μηνο κύκλο εργασιών, εξειδικευμένο εκπαιδευτικό και συμβουλευτικό πρόγραμμα για Οργανώσεις της Κοινωνίας των Πολιτών. Παράλληλα, αναδείχθηκε μέσα στις 10 νικητήριες προτάσεις από ένα σύνολο 280 συμμετοχών στον διαγωνισμό NBG Seeds 2023 της Εθνικής Τράπεζας.
Συνεργάζεται σταθερά με την Ελβετία, την Κύπρο, το Ισραήλ, τις ΗΠΑ, το Μαρόκο κ.α. για την προώθηση της επιστημονικής έρευνας για το είδος Τυτώ, την ανταλλαγή γνώσης και καλών πρακτικών. Υλοποιεί ήδη εκτενές πρόγραμμα εγκατάστασης τεχνητών φωλιών σε 9 Δήμους στην Θεσσαλία ενώ πιλοτικά προγράμματα έχει τρέξει στη Λήμνο και τη Λέσβο.