Search

Κουραμπιέδες με σταχτόνερο (αλυσίβα) από το Lesvoskitchen

Ένα γλυκό με βαθιές ρίζες στην παράδοση και άρωμα παλιάς Ελλάδας, οι κουραμπιέδες με σταχτόνερο (αλισίβα) είναι η τέλεια επιλογή για όσους αγαπούν τις αυθεντικές συνταγές και θέλουν να εκμεταλλευτούν τα οφέλη της στάχτης από το τζάκι.

Τι είναι το σταχτόνερο (αλισίβα);

Θα χρειαστείτε: 1 κ.σ. στάχτη (καθαρή και καλά κοσκινισμένη) και 2 ποτήρια νερό. Βάζετε σ ένα κατσαρολάκι το νερό και τη στάχτη, (μαζεύουμε την άσπρη) καθαρισμένη και κοσκινισμένη. 

Ανακατεύετε λίγο να διαλυθεί και μόλις πάρει βράση, τη βράζετε για 4′ με 5′. Την κατεβάζετε από την φωτιά και την αφήνετε να κατασταλάξει. Έπειτα τη σουρώνετε προσεκτικά, χρησιμοποιώντας φίλτρο του καφέ, ή διπλό τούλι, ή πολύ λεπτή σίτα, ή τουλπάνι, περνώντας μόνο το υγρό και όχι το κατακάθι. Τη σουρώνετε ξανά μια, δυο φορές και είναι έτοιμη να την χρησιμοποιήσετε.

Υλικά για τους κουραμπιέδες

  • 600 γρ. βούτυρο γάλακτος
  • 1 φλυτζανάκι του καφέ ζάχαρη άχνη
  • 1/2 ποτήρι λάδι
  • 1 κιλό αλεύρι (ίσως και λίγο ακόμα)
  • 1 φλυτζανάκι του καφέ αλισίβα
  • 1 φλυτζανάκι του καφέ ούζο
  • 1 ολόκληρο αυγό και 1 κρόκο
  • 400 γρ. αμύγδαλα καβουρδισμένα
  • 1 κιλό ζάχαρη άχνη, για το πασπάλισμα

Εκτέλεση

Για να φτιάξετε αυτή την παραδοσιακή συνταγή για κουραμπιέδες ξεκινήστε καβουρδίζοντας τα αμύγδαλα. Απλώστε τα αμύγδαλα σε ένα ταψί και τα ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160°C στις αντιστάσεις. Αφήστε τα να κρυώσουν καλά και κοπανίστε στο γουδί σε χοντρά κομμάτια

  1. Χτυπήστε στο μίξερ το βούτυρο, το λάδι και τη ζάχαρη άχνη (με το φτερό). Χτυπήστε τα πολύ καλά σε δυνατή ταχύτητα (περίπου 20 λεπτά) μέχρι να αφρατέψει το βούτυρο.
  2. Χαμηλώστε τη ταχύτητα στο μίξερ και προσθέστε το ούζο, την αλισίβα, το αυγό και τον κρόκο και ανακατέψτε. Ρίξτε λίγο λίγο το αλεύρι και τα αμύγδαλα χοντροκοπανισμένα και πλάστε στο χέρι μέχρι να ενωθούν καλά τα υλικά.
  3. Πλάθετε στρογγυλούς κουραμπιέδες 3 εκ. και τους πιέζετε με το δάχτυλο ελαφρώς στην κορυφή. Βάλτε τους κουραμπιέδες σε μια λαμαρίνα στρωμένη με λαδόκολλα, και ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170°C για 20-30 λεπτά, ανάλογα και με το μέγεθος.
  4. Βγάλτε τους κουραμπιέδες από το φούρνο και αφήστε τους να κρυώσουν πολύ καλά. Στη συνέχεια ρίξτε τους σε ένα ταψί γεμάτο άχνη. Γυρίστε τους να καλυφθούν καλά και μεταφέρετε σε μια πιατέλα.
  5. Σερβίρετε σε πυραμίδα πασπαλίζοντας κάθε σειρά με άχνη ζάχαρη.

Συμβουλές Επιτυχίας

  • Χρησιμοποιήστε στάχτη από ξύλα καθαρής καύσης (όχι επεξεργασμένα ή βαμμένα).
  • Μην παραλείψετε το ράντισμα με ανθόνερο, που προσδίδει μοναδικό άρωμα.
  • Αντιμετωπίστε τους κουραμπιέδες με προσοχή, καθώς είναι εύθραυστοι λόγω της αφράτης ζύμης τους.

Φέτος τα Χριστούγεννα, δοκιμάστε αυτήν την παραδοσιακή συνταγή και γεμίστε το σπίτι σας με τα αρώματα και τη γεύση μιας άλλης εποχής! Καλή επιτυχία!