Της Χριστίνας Τσαμουρά- food editor- Έθνος
Πανεύκολη στην παρασκευή της και με ελάχιστα υλικά, η κρέμα αυτή με τις μεσανατολίτικες ρίζες, συνόδευσε και συνοδεύει μέχρι σήμερα πολλές γλυκές στιγμές όσων κατοικούν ή κατάγονται από το βορειοαιγαιοπελαγίτικο νησί. Ο μπαλεζές το μόνο που θέλει είναι νισεστέ, νερό και ζάχαρη. Καθώς δεν περιέχει ζωικές ύλες, είναι κατάλληλος και για νηστεία και για vegan διατροφή. Γίνεται και με κορν φλάουρ, αλλά ο νισεστές του δίνει πιο φίνα γεύση.
Αλλοτινό γαρνίρισμα και σερβίρισμα
Η Μυτιλινιά γιαγιά μου έφτιαχνε μπαλεζέ προσθέτοντας και λίγο ροδόνερο για το άρωμα. Τον έβαζε σε μεγάλο μπολ να πήξει. Στη συνέχεια έριχνε κανέλα -γραμμούλες γραμμούλες χιαστί- να σχηματίσει εκείνα τα διακοσμητικά ρομβάκια στην άχρωμη επιφάνεια του γλυκού, με τα οποία οι παλιές νοικοκυρές στόλιζαν και στα ρυζόγαλα. Πασπάλιζε τον μπαλεζέ με αμύγδαλο ξεφλουδισμένο αλεσμένο.
Σε βιβλιαράκι με συνταγές της Χρύσας Παραδείση των αρχών της δεκαετίας του 1970 ο μπαλεζές αναφέρεται και ως «μαλεμπί» για το οποίο ωστόσο χρησιμοποιεί γάλα και όχι νερό όπως αυτός εδώ.
Η παλιά βασική συνταγή
Τη βασική συνταγή με την οποία ακόμη και σήμερα συγγενείς μου απ’ το νησί φτιάχνουν τον μαθημένο απ’ τους γονείς τους μπαλεζέ -παρά το γεγονός ότι είναι γεννημένοι και μεγαλωμένοι στην Αθήνα- την έχω δημοσιεύσει στο icookgreek.com και θα τη βρείτε πατώντας εδώ. Μπορείτε να τη βάλετε κι εσείς σε μεγάλο μπολ -όπως η γιαγιά- ή να τη μοιράσετε ευθύς εξαρχής σε ποτηράκια και μπολάκια, δημιουργώντας ατομικές μερίδες. Κανελίτσα και οι καρποί της επιλογής σας θα χαρίσουν γεύση σε ένα γλυκάκι που καταναλώνει κανείς χωρίς ενοχές.