Αποστολή στο Ilmitz της Αυστρίας διοργάνωσε ο Οργανισμός Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ) με σκοπό την προβολή των Εθνικών Πάρκων της Βόρειας Ελλάδας και της Λέσβου στο κοινό των γερμανόφωνων παρατηρητών πουλιών.
Ο ΟΦΥΠΕΚΑ συμμετείχε στην έκθεση Pannonian Birdexperience που πραγματοποιήθηκε από τις 19 έως τις 21 Απριλίου στην Αυστρία, εντός του Εθνικού Πάρκου Neusiedler See-Seewinkel, στα σύνορα με την Ουγγαρία.
Οι επισκέπτες της έκθεσης ενημερώθηκαν και προμηθεύτηκαν με πληροφοριακό υλικό και οικοτουριστικούς οδηγούς για τα οκτώ Εθνικά Πάρκα της Βόρειας Ελλάδας: Πρεσπών, Δέλτα Αξιού, Λιμνών Κορώνειας-Βόλβης, Λίμνης Κερκίνης, Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Οροσειράς Ροδόπης, Δέλτα Έβρου και Δάσους Δαδιάς-Λευκίμης-Σουφλίου. Πρόκειται για περιοχές που μπορεί ο επισκέπτης από την Κεντρική Ευρώπη να προσεγγίσει είτε αεροπορικώς είτε ακόμη και οδικώς, ενώ μπορεί επίσης να συνδυάσει την επίσκεψη σε διαφορετικές περιοχές για να έχει μία πιο πλήρη εμπειρία ορνιθοπαρατήρησης. Επίσης, οι επισκέπτες της έκθεσης ενημερώθηκαν για τις ευκαιρίες ορνιθοπαρατήρησης στη Λέσβο, που είναι από τους πιο σημαντικούς προορισμούς για παρατηρητές πουλιών στην Ευρώπη.
To κοινό της έκθεσης αποτελείται κυρίως από επισκέπτες από την Αυστρία, αλλά και από γειτονικές χώρες, όπως η Γερμανία, η Ελβετία και η Ουγγαρία. Πολλοί από τους επισκέπτες εξέφρασαν ενδιαφέρον να γνωρίσουν τις περιοχές της Βόρειας Ελλάδας, ενώ πολλοί έχουν ήδη επισκεφτεί την Ελλάδα είτε για ορνιθοπαρατήρηση είτε για θερινές διακοπές.
To Εθνικό Πάρκο Neusiedler See – Seewinkel, από κοινού με το Εθνικό Πάρκο Ferto Hansag Nemzeti από την πλευρά της Ουγγαρίας, αποτελούν μία ενιαία διασυνοριακή προστατευόμενη περιοχή που περιλαμβάνει τμήμα της λίμνης Neusiedler, καθώς και πολλούς μικρότερους υγροτόπους. Το υγροτοπικό αυτό σύστημα φιλοξενεί μεγάλους πληθυσμούς πουλιών, με πιο χαρακτηριστικά είδη τις Σταχτόχηνες, τους Γερανούς και τις Μεγάλες Ωτίδες, ενώ αποτελεί σημαντική στάση για χιλιάδες μεταναστευτικά είδη. Κάθε χρόνο χιλιάδες λάτρεις της φύσης από τις γειτονικές χώρες επισκέπτονται την περιοχή για να κάνουν παρατήρηση άγριας ζωής, ποδήλατο και περιπάτους.
ΟΦΥΠΕΚΑ
Ο Οργανισμός Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α.) είναι Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου και σκοπός του είναι η εφαρμογή της πολιτικής που χαράσσει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με αιχμή τις βιώσιμες πρακτικές, για τη διαχείριση των προστατευόμενων περιοχών στην Ελλάδα, τη διατήρηση της βιοποικιλότητας, την προώθηση και υλοποίηση δράσεων αειφόρου ανάπτυξης και την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.
Εποπτεύεται από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, έχει διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια και λειτουργεί προς όφελος του δημοσίου συμφέροντος κατά τους κανόνες της ιδιωτικής οικονομίας.
Στη Μυτιλήνη εδρεύει η Μονάδα Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Βορειοανατολικού Αιγαίου, υπεύθυνη για τις Προστατευόμενες Περιοχές των νησιών της Λήμνου, Αγίου Ευστρατίου, Λέσβου, Χίου, Ψαρών και Αντίψαρων, Σάμου, Ικαρίας και Φούρνων.