Αγέρωχες και στιβαρές, πλουμιστές και ωραιοστόλιστες, σκαλιστές ή με βιτρό λεπτομέρειες. Οι παραδοσιακές πόρτες εξασφάλισαν τη μακροχρόνια ιδιωτικότητα των ενοίκων τους, δίνοντας το στίγμα της αισθητικής τους και χαιρετίζοντας πιστά τους καλοδεχούμενους επισκέπτες των οίκων που στόλιζαν.
Αντιστεκόμενες πεισματικά στο χρόνο, μαχόμενες αντικομφορμιστικά ενάντια στην εξομοίωση, αποτελούν καλλιτεχνικά πονήματα της πολιτιστικής ανάτασης του 19ου αιώνα. Στα καλντερίμια της παράδοσης, ξύλο, μέταλλο και γυαλί συνθέτουν τις αριστουργηματικές θύρες των παλιών αρχοντικών.
Η αστική πυκνή δόμηση, χάρισε ποικιλία τοξοτών θυρών δυτικού ρυθμού, ανταποκρινόμενες στις ανάγκες της τότε αναδυόμενης αστικής τάξης αλλά και πόρτες με πέτρινα φουρούσια, δείγματα της κυκλαδίτικης αρχιτεκτονικής των τεχνιτών που μετανάστευσαν στη Λέσβο για να χτίσουν τα σπίτια των αρχόντων της εποχής.
Ο περίπατος σε κάποιους δρόμους της Λέσβου θυμίζει περιήγηση σε γκαλερί, με την αξιόλογη συλλογή μονόφυλλων ή δίφυλλων θυρών να αιχμαλωτίζει το βλέμμα με τη σμιλευμένη ομορφιά τους. Λιτός ρομαντισμός και κλασικισμός, αποδίδεται καλαίσθητα στις χρωματιστές πόρτες των νησιωτικών κατοικιών, στις περίτεχνες καγκελωτές συνθέσεις των φεγγιτών, στις μεταλλικές κλειδαρότρυπες και στα μπρούτζινα ρόπτρα. Σε αυτούς τους χειροκίνητους κώδωνες της εποχής, τα ρόπτρα, αποτυπώνεται σταθερά από την αρχαιότητα μέχρι το πρόσφατο παρελθόν ο πολιτισμός της κάθε εποχής. Ανθρωπόμορφα ή ζωόμορφα, ευθέα ή κρικοειδή αποτελούν πολιτιστικά διαμάντια.
Οι πόρτες του άρθρου στέκουν ακόμη στην παλιά συνοικία του Πλωμαρίου, γνωστή ως Ίσα-Μέσα, όπου χτισμένη στις όχθες του ποταμού Σεδούντα με τα στενά καλντερίμια, τα σαχνισιά και τα περίτεχνα παλιά κτήρια προσφέρουν θύμισες ενός λαμπρού παρελθόντος με Άρωμα Λέσβου.
(κειμ.Μ.Μουτζούρη/φωτ.M.Stathis)