Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, σε συνεργασία με την Ελληνική Εθνική Επιτροπή για την UNESCO, το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου και άλλους φορείς, διοργανώνει διαδικτυακή συνάντηση με θέμα: «Παγκόσμια Γεωπάρκα UNESCO: Πεδία Εκπαίδευσης για την Αειφορία». Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου 2024, από τις 18:00 έως τις 20:00, μέσω της πλατφόρμας Zoom.
Ένας παγκόσμιος θησαυρός για την εκπαίδευση
Τα Παγκόσμια Γεωπάρκα UNESCO αποτελούν μοναδικούς φυσικούς και πολιτιστικούς θησαυρούς, που ενσωματώνουν τη γεωλογική, φυσική και πολιτιστική κληρονομιά μιας περιοχής. Παράλληλα, λειτουργούν ως εκπαιδευτικά εργαλεία για τη βιώσιμη ανάπτυξη και την ευαισθητοποίηση γύρω από την κλιματική αλλαγή και τους γεωλογικούς κινδύνους.
Η εκδήλωση στοχεύει να ενημερώσει τους εκπαιδευτικούς για τις δυνατότητες ένταξης των Γεωπάρκων στα προγράμματα εκπαιδευτικών επισκέψεων, προσφέροντας πολύτιμες ιδέες για δραστηριότητες που εμπνέουν και συνδέουν τους μαθητές με την αειφορία.
Ένα πλούσιο πρόγραμμα
Το πρόγραμμα περιλαμβάνει ομιλίες και παρουσιάσεις από καταξιωμένους επιστήμονες και εκπαιδευτικούς. Ξεχωρίζει η εισαγωγική ομιλία του Καθηγητή Νικόλαου Ζούρου, Προέδρου του Παγκόσμιου Δικτύου Γεωπάρκων, με θέμα «Τα Παγκόσμια Γεωπάρκα UNESCO – Πεδία εκπαίδευσης για την αειφορία».
Επιπλέον, θα παρουσιαστούν:
- Εκπαιδευτικές δράσεις στα Ελληνικά Γεωπάρκα, όπως το Απολιθωμένο Δάσος Λέσβου και το Γεωπάρκο Ψηλορείτης.
- Καινοτόμες δράσεις για την ευαισθητοποίηση στην κλιματική αλλαγή, όπως το Διεθνές Camp Γεωπάρκων.
Ένα σημαντικό βήμα για την περιβαλλοντική εκπαίδευση
Η διαδικτυακή συνάντηση προσφέρει στους συμμετέχοντες την ευκαιρία να γνωρίσουν καλύτερα τα Γεωπάρκα UNESCO και να ανακαλύψουν τρόπους αξιοποίησής τους για εκπαιδευτικούς σκοπούς. Εστιάζοντας στη βιώσιμη ανάπτυξη και την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, η εκδήλωση προάγει την καλλιέργεια οικολογικής συνείδησης και την ενίσχυση της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης στα σχολεία.
Συμμετοχή και πρόσβαση
Η συμμετοχή είναι δωρεάν, ενώ για να εξασφαλίσουν τη θέση τους, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να συμπληρώσουν τη φόρμα συμμετοχής στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Παιδείας.
Οι εκπαιδευτικοί που θα παρακολουθήσουν τη συνάντηση, θα έχουν την ευκαιρία να εμπλουτίσουν τα προγράμματά τους με καινοτόμες δράσεις, φέρνοντας τους μαθητές πιο κοντά στην κατανόηση της αειφορίας μέσα από το πρίσμα των Γεωπάρκων UNESCO.
Για περισσότερες πληροφορίες, επικοινωνήστε με το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου ή το Υπουργείο Παιδείας.
17:30-18:00 – Άνοιγμα πλατφόρμας – Σύνδεση συμμετεχόντων
18:00-18:15 – Έναρξη – Χαιρετισμοί
- Χαιρετισμοί από την πολιτική ηγεσία και εκπροσώπους των οργανισμών.
- Καλωσόρισμα από τους συνδιοργανωτές.
18:15-18:30 – Εισαγωγική Ομιλία
- “Τα Παγκόσμια Γεωπάρκα UNESCO – Πεδία εκπαίδευσης για την αειφορία” από τον Νικόλαο Ζούρο.
18:30-18:45 – Δίκτυο Συνδεδεμένων Σχολείων της UNESCO
- Ανάπτυξη συνεργασιών για την αειφόρο ανάπτυξη, από τη Βέρα Δηλάρη.
18:45-19:00 – Τα Ελληνικά Παγκόσμια Γεωπάρκα UNESCO
- Παρουσίαση από τον Χαράλαμπο Φασουλά.
19:00-19:10 – Εκπαιδευτικές δράσεις στα Ελληνικά Γεωπάρκα
- Παρουσίαση από την Κωνσταντίνα Μπεντάνα.
19:10-19:20 – Η γεωλογική κληρονομιά ως εργαλείο εκπαίδευσης
- Παρουσίαση από την Ντίνα Γκίκα.
19:20-19:30 – Διεθνές Camp Γεωπάρκων
- Δράσεις για την Κλιματική Αλλαγή από το Πρότυπο Γενικό Λύκειο Μυτιλήνης.
19:30-19:40 – Απολιθωμένο Δάσος Λέσβου
- Παρουσίαση από το 2ο Γενικό Λύκειο Χαλανδρίου.
19:40-20:00 – Συζήτηση