Search

Στάσεις εργασίας από σήμερα ενάντια στο ν/σ που προβλέπει την συγχώνευση των ΔΕΥΑ

Το Σωματείο Εργαζομένων ΔΕΥΑ Λέσβου καταγγέλλει το Υπουργείο Περιβάλλοντος για τις εκβιαστικές συγχωνεύσεις των ΔΕΥΑ και τις επικείμενες επιπτώσεις στους εργαζόμενους και καταναλωτές

Το Σωματείο Εργαζομένων ΔΕΥΑ Λέσβου προχωρά σε κινητοποιήσεις, καταγγέλλοντας το Υπουργείο Περιβάλλοντος για το σχέδιο νόμου που αφορά τις «εθελοντικές» συγχωνεύσεις των Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης-Αποχέτευσης (ΔΕΥΑ). Οι εργαζόμενοι εκφράζουν την έντονη αντίθεσή τους, καταγγέλλοντας ότι το Υπουργείο εφαρμόζει εκβιαστικές τακτικές για να επιβάλλει τις συγχωνεύσεις, οι οποίες ενδέχεται να οδηγήσουν στην ιδιωτικοποίηση του νερού και στην επιβάρυνση των καταναλωτών.

Το Σχέδιο Νόμου και οι Επιπτώσεις του

Το σχέδιο νόμου για τις συγχωνεύσεις των ΔΕΥΑ, το οποίο τέθηκε σε διαβούλευση από το Υπουργείο Περιβάλλοντος, προβλέπει ότι οι ΔΕΥΑ που δεν συμμετάσχουν στις συγχωνεύσεις δεν θα επιδοτούνται για τα χρέη που προκύπτουν από την ενεργειακή κρίση. Αυτό αποτελεί έναν εκβιασμό για τις τοπικές αρχές, αναγκάζοντας τις να συμφωνήσουν με τις συγχωνεύσεις για να εξασφαλίσουν την οικονομική τους επιβίωση.

Παράλληλα, το σχέδιο νόμου ενισχύει τον ρόλο της ΡΑΑΕΥ (Ρυθμιστικής Αρχής Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων), που θα αναλάβει την εποπτεία και τη διαμόρφωση της τιμολογιακής πολιτικής για το νερό, περιορίζοντας τη δυνατότητα των τοπικών αρχών να διαχειρίζονται το αγαθό του νερού, μετατρέποντάς το σε εμπορικό προϊόν.

Αποκλεισμός της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και Ενίσχυση της Ιδιωτικοποίησης

Η πρόθεση της κυβέρνησης είναι προφανής, καθώς το σχέδιο νόμου ανοίγει το δρόμο για την περαιτέρω ιδιωτικοποίηση του νερού. Μέσα από τις συγχωνεύσεις, οι Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης-Αποχέτευσης (ΔΕΥΑ) θα αποδυναμωθούν και το νερό, όπως και άλλες βασικές υποδομές, θα περάσουν υπό τον έλεγχο μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, όπως η ΕΥΔΑΠ Α.Ε., που θα το μετατρέψουν σε εμπόρευμα και όχι σε δημόσιο αγαθό.

Κινητοποιήσεις και Αντίσταση

Το Σωματείο Εργαζομένων ΔΕΥΑ Λέσβου, παρακολουθώντας τις εξελίξεις και τον κίνδυνο ιδιωτικοποίησης του νερού, αποφάσισε να συμμετάσχει σε κινητοποιήσεις, με στόχο να αναδείξει τις αρνητικές επιπτώσεις του σχεδίου νόμου στους εργαζομένους, στους καταναλωτές και στη δημόσια διαχείριση του νερού.

Οι κινητοποιήσεις περιλαμβάνουν καθημερινές στάσεις εργασίας από τις 25 έως τις 27 Φεβρουαρίου 2025, από τις 11:00 π.μ. έως τις 15:00 μ.μ.

Επιπλέον, το Σωματείο Εργαζομένων ΔΕΥΑ Λέσβου θα συμμετέχει στην 24ωρη Πανελλαδική Απεργία της ΓΣΕΕ στις 28 Φεβρουαρίου, με αφορμή την τραγωδία των Τεμπών και την αντίσταση στις πολιτικές ιδιωτικοποίησης των δημόσιων αγαθών.