«Λισβόρι»: Κατά την ετυμολογία του ιστορικού και λαογράφου της Λέσβου Σταυράκη Αναγνώστου, η ονομασία του σημαίνει «Λέσβου όριον». Το Λισβόρι, ένα από τα χωριά του δήμου Πολιχνίτου, με τα εύφορα εδάφη του, δεν είναι διάσημο μόνο για το γλυκάνισο και για τα ρεβύθια του. Είναι επίσης γνωστό για το νόστιμο ψωμί με προζύμι που ψήνουν οι φούρνοι του, φτιαγμένο από ντόπιο στάρι, λίγο αλάτι και… αγιασμό!
Ψωμί που, εκτός από τα πρατήρια της πόλης της Μυτιλήνης, μπορεί κανείς να το βρει σχεδόν όλη μέρα, ακόμη και αργά το βράδυ και στο ίδιο το χωριό. Το οποίο μυρίζει ολόκληρο από τους φούρνους με ξύλα που ψήνουν το ξακουστό ψωμί… Το ονομαστό «ψωμί Λισβορίου» κρατάει από την εποχή της Τουρκοκρατίας και αποτελεί το ψωμί που παρασκεύαζαν παραδοσιακά στον ομώνυμο οικισμό.
Ωστόσο, ενώ παλιότερα η παραγωγή ψωμιού ήταν μικρή, αφορώντας μόνο τις ανάγκες του χωριού, τα τελευταία χρόνια έχει αυξηθεί σημαντικά. Το ψωμί Λισβορίου έχει γίνει γνωστό σε όλο το νησί και τους επισκέπτες του. Σε όλα τα σπίτια του χωριού, οι γυναίκες φτιάχνουν το δικό τους ψωμί. Παλιά, στα μισά περίπου σπίτια του χωριού υπήρχε φούρνος με ξύλα και οι γυναίκες έφτιαχναν επτά με δέκα ψωμιά την ημέρα!
(επιμ.M.Fraggou)