Από τον Τουριστικό Φορέα Ερεσού
Οι Συκομαΐδες είναι ένα παραδοσιακό, θρεπτικό γλυκό βασισμένο στα σύκα, που αφθονούν στην Ερεσό! Τα ξερά σύκα αλέθονται μαζί με μπαχαρικά και κονιάκ, δημιουργώντας έναν πεντανόστιμο συνδυασμό γεύσεων και αρωμάτων. Η συνταγή που ακολουθεί προέρχεται από το βιβλίο “Τα Σύκα της Ερεσού” της Κυριακής Κοτσίνη.
Υλικά:
1 φλιτζάνι αμύγδαλα, ψημένα και ψιλοκομμένα
1 φλιτζάνι καρύδια, ψημένα και ψιλοκομμένα
3/4 φλιτζανιού σουσάμι
Μπαχαρικά: κανέλα, γαρύφαλλο, μοσχοκάρυδο, πιπερόριζα και πιπέρι
3/4 φλιτζανιού μέλι
Μισό φλιτζάνι κονιάκ
Νερό
Εκτέλεση:
Αλέθουμε τα σύκα στο μπλέντερ και ανακατεύουμε με ξηρούς καρπούς και μπαχαρικά.
Ζεσταίνουμε νερό με μέλι και προσθέτουμε κονιάκ.
Πλάθουμε τη ζύμη σε μπαλάκια ή μπαστουνάκια, ψήνουμε στους 100°C για 2 ώρες και αφήνουμε να στεγνώσουν για μια μέρα.
Δοκιμάστε τη γεύση της Ερεσού αυτό το φθινόπωρο!